mandag den 19. marts 2018

Er sovepose nødvendig ?

Næsten alle kirkelige og kommunale herberger på Camino Frances og Camino Portugues har sløjfet tæpperne på grund af faren for væggelus, så det kan være koldt med lagenpose.
Pilgrimssæsonen står for alvor for døren, det mærkes tydeligt her på www.jakobsvejen.dk, hvor læserantallet stiger kraftigt, og der dagligt er spørgsmål i mailboksen. En del af spørgsmålene er relevante for flere, så de bliver besvaret i en lille nyhedshistorie, som f.eks. dette spørgsmål.
Jeg er i tvivl om, hvorvidt jeg skal rejse med sovepose, eller om det er nok med lagenpose?, lyder spørgsmålet. Og svaret er desværre ikke helt klart. Det afhænger af, hvor kuldskær man er og hvilken tid af året, som du skal gå. Men jeg vil personligt altid have min sovepose med. Tidligere var der næsten altid tæpper på herbergerne, som pilgrimmene kunne bruge, som de ville. Men mange herberger - ikke mindst kirkelige, kommunale og andre non-profitherberger har efterhånden sløjfet tæpperne, fordi kampen mod væggelus er både dyr og besværlig. Og væggelus har det med at leve rigtig godt i en stor stak tæpper. Så har du kun lagenpose med kan det blive koldt.
Jeg har altid min sovepose med og har altid haft det, fordi jeg ikke syntes at tæpperne på herbergerne var særlig lækre. Og vejret kan skifte uanset om du går i Frankrig, Spanien, Italien eller Portugal. Jeg har især mindelser fra en tur af Camino Frances i august-september 2006, hvor der var 40 graders varme i Burgos og minus 2 i Villa Franca lige før o Cebreio, og faktisk så koldt om natten, at der var godt gang i tæpperne i herberget hos familien Jato, hvor tæpperne den gang - med al respekt for den meget sympatiske herbergs-pilgrimsfamilie - ikke var særlig rene. Jeg nød min gode sovepose, mens andre pilgrimme måtte tage til takke med tæpper.
Og i Frankrig, hvor herbergerne generelt er meget renere end i Spanien og Portugal, har jeg også prøvet store temperaturforskelle fra bjerge og dale. Jeg har på le Puy-ruten gået i frostvejr, sneslud og kulde over centralmassivet for at dampe af varme i dalene, hvor silkelagenposen var mere end rigelig om natten. Men soveposen blev ikke smidt væk/efterladt af den grund.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar