tirsdag den 19. september 2017

Via de la Plata - ruten med de få pilgrimme

Via de la Plata minder på mange måder om Camino Frances for 25 år siden. Få pilgrimme, rigtig pilgrimsliv, men også problemer med pludselig lukkede herberger.
Via de la Plata er den af de "kendte" store pilgrimsveje i Spanien, der stort set ikke har oplevet en stigning i antallet af pilgrimme i årevis. For forholdsvis få år siden, da der gik 11.729 af Camino del Norte, 2.720 af Camino Ingles og "kun" 5.544 af Camino Primitivo havde Via de la Plata for længst passeret ca 8.000 pilgrimme om året, men så er der heller ikke sket noget siden. Der går stadig 8.000 - 9.000 pilgrimme årligt af Via de la Plata, men over 12.000 af Camino Primitivo og 10.000 af Camini Ingles, mens Camino del Norte i år vil passerer 18.000 pilgrimme og Camino Portugues for længst har passeret 50.000 pilgrimme årligt.
Undertegnede er pt af Via de la Plata for anden gang - første gang var i 2012. Og det er en fantastisk rute, som jeg varmt kan anbefale, men den er ikke uden problemer - især når det gælder overnatning og pausesteder undervejs. Trods det er det primært ældre, der går på ruten; som en yngre fransk kvindelig pilgrim skrev her i foråret efter at have gået Via de la Plata: Aldrig har jeg set så mange gamle mænd i underbukser. Hendes iagttagelse stemmer overens med mine erfaringer. Jeg er selv en af de gamle mænd.
Ruten følger stort set de første 600-700 km den gamle romerske landevej Via de la Plata, derefter vælger langt de fleste pilgrimme at dreje fra efter Zamora af via Sanabria og over bjergene til Ourense og Santiago. Der er langt mellem bebyggelser og overnatning, men ruten går de første 600-700 kilometer stort ikke op og ned, så selve stien er ikke så strabadsseerne. Når den alligevel er anstrengende skyldes det noget så simpelt, som mangel på pausesteder. Man kan gå 20-30 km uden kroer, små byer eller uden så meget som en bænk. Nogle steder er annoncerede herberger pludselig lukkede - f.eks. med en seddel på døren eller i et enkelt tilfælde stod meddelelsen helt inde i gården bag ved, hvorefter pilgrimme kunne stå foran herberget hele eftermiddagen og vente på at det åbnede, før en lokal nabo kunne fortælle dem, hvordan det stod til.
Til gengæld betyder det lille antal pilgrimme, at man dagligt møder de samme, og at der opstår rigtigt pilgrimsliv langs ruten, og at stemingen på mange måder minder om Camino Frances for 20 år siden. På herbergerne er de generelt meget imødekommende og ikke stressede, fordi et utal pilgrimme vælter ind dagligt og "slås" om de bedste senge, som det kan opleves på Camino Frances og Camino Portugues. Kirkerne er åbne, og der er - om ikke dagligt, så meget jævnligt tilbud om aftenmesser eller i bedste fald pilgrimsmesser. En del private herberger har dog hævet prisen over normale "Camino-Frances-priser", fordi de ret bogstaveligt har monopol i miles omkreds.
Her tallene for ankomne pilgrimme af Via de la Plata til Santiago i år:
August: 1.473; Juli: 1.699 ; Juni: 1.179; Maj: 1.351; April: 929; Marts: 173; Februar: 76; Januar: 23. I alt er der altså de første 8 måneder i år kommet 6.730 ind til Santiago af Via de la Plata, så intet tyder på, at denne rute i år nærmer sig 10.000, som de øvrige "mindre", men kendte pilgrimsruter i Spanien for længst har passeret.
Her en årets pilgrimme på en af de utallige ca 2.000 år gamle broer fra romertiden.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar