onsdag den 13. september 2017

Husk det blå sygesikringsbevis

Pilgrimme har ikke automatisk fri adgang til lægehjælp i Spanien.
Det kan synes overflødigt, men jeg har læst på nettet, at en pilgrim uden blå sygesikringsbevis var overrasket over at skulle betale for lægehjælp i Spanien. Mange amerikanere og canadiere uden forsikring har måttet sande, at det kan være dyrt at blive behandlet selv for vabler, og nogle oplyser, at de har hørt,at lægehjælp er gratis for pilgrimme i Spanien. Det er det IKKE. Men som dansker og EU-borger er det blå sygesikringsbevis en rigtig god hjælp. For nogle år siden fik min medpilgrim desværre en rigtig ondartet mundbetændelse på første del af Camino Frances. På et lille hospital i Estella blev der taget hånd om sagen. Ingen regning ved visning af det Blå Kort.
Men når nogle pilgrimme fejlagtigt tror, at der er gratis lægehjælp, kan det skyldes, at mange frivillige - også lægestuderende - langs de store "Caminoer" tager sig af pilgrimme med først og fremmest vabler uden om det traditionelle sundhedssystem, og her er det ikke nødvendigt at vise sygesikringskort eller en forsikringspolice frem. Og denne service nyder amerikanere, canadiere og andre uden for EU også godt af.
Her et ældre billede (Via de la Plata 2012), hvor en schweizisk pilgrim (uden for EU) bliver behandlet gratis af sygeplejersken Lola, der brugte en time dagligt på at lappe pilgrimsfødder sammen - helt gratis. Men det er ikke en selvfølge, men alene lutter godhed.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar