tirsdag den 16. december 2014

Nu over 2½ million pilgrimme på Caminoen

Pilgrimtrenden fortsætter stadig med at vokse hvert år. Antallet stiger eksplosivt.

I de seneste 25 år er over 2½ million pilgrimme kommet ind til Santiago. Antallet af pilgrimme for 2014 er endnu ikke gjort endeligt op bl.a. fordi, der kommer nye pilgrimme ind hver dag. Men allerede midt i november blev det høje antal pilgrimme på kun 25 år, 2½ million, sikret. De 11 første måneder af i år er over 235.000 gået, cyklet eller redet til Santiago.
Med de nye tal tyder intet på, at de seneste 25 års stigende pilgrimsinteresse er begyndt at løje af - tværtimod, og i de senere år kan man af statistikken læse, at pilgriminteressen har spredt sig til nye lande, hvor traditionen ikke har eksisteret før. Man ser langt flere pilgrimme fra USA og Asien end tidligere, ligesom antallet af danske pilgrimme også er steget hvert år. Hvor der i 2004 "kun" var 415 danskere, der havde mod på turen til Santiago, var det i fjor (2013) blevet til 1.757 - altså mere end fire gange så mange på bare ti år. 
I 2014 har man  i Santiago forlængst passeret antallet af pilgrimme i forhold til året 3013.  Det er helt sikkert, at  2014  vil blive nok et rekordår, hvor over 240.000 pilgrimme vil have meldt sig på pilgrimskontoret i Santiago for at få udleveret et såkaldt compostella, bevis for at de har gået. Det er over 20.000 flere end i 2013. 2014 vil kun blive overgået af det hellige år 2010, hvor der kom 272.135 til Santiago. Traditionelt kommer der langt flere til Santiago i Hellige år. Det næste hellige år finder sted i 2021.
Det er ikke noget overdrivelse af skrive, at antallet af pilgrimme er eksploderet de seneste 25 år.I 1990 kom der "kun " 4.918 pilgrimme til Santiago. I 2000 var det steget til 55.004 pilgrimme, og i år har der været over 4 gange så mange pilgrimme på de spanske "caminoer", som for 15 år siden.
Der er stadig langt flest pilgrimme på den franske rute, der går fra Saint Jean Pied de Port i Frankrig, idet ca 2 ud af hver 3 pilgrimme foretrækker denne rute. Derefter følger Camino Portugues med over 30.000 pilgrimme, Camino del Norte langs Spaniens nordkyst med ca det halve, mens over 10.000 har gået på Via de la Plata, der går fra Sevilla og op mod nord.
Men det er ikke alene i Spanien af de næsten uendelige lange rækker af pilgrimme er blevet et daglig dags syn i sommerhalvåret.
I Frankrig melder de også om stadig flere pilgrimme på Chemin de Saint Jacques, der går fra Le Puy en Velay og sydpå. Ca 4.000 af pilgrimmene på denne rute fortsætter helt til Santiago, men langt de fleste har en kirke eller kloster undervejs som endemål.
Europas ældste pilgrimsrute, Via Franccigiane, der går fra Canterbury til Rom, har også oplevet en renæssance, og nu er hele vejen fra Schweiz over Bernhardpasset til Rom afmærket, ligesom der er kommet langt flere billigere overnatningssteder og herberger langs pilgrimsvejen. I Tyskland og Østrig har lokale Sankt Jakobsselskaber ligeledes reetableret en række middelalderlige Sankt Jakobsveje, flere steder med herberger eller andre overnatningsmuligheder.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar