søndag den 5. maj 2024

Via de la Plata: 2 pilgrimme angrebet af køer

Spanske aviser: Ved Navarredonda de Salvatierra på Via de la Plata ca 35 km før Salamanca: To pilgrimme, hvoraf den ene havde sin hund med, er blevet angrebet af en ko med kalv. Begge pilgrimme er bragt til hospitalet med alvorlige kvæstelser.

Læs eventuelt her: https://lacronicadesalamanca.com/576933-el-perro-de-uno-de-los-peregrinos-espanto-a-la-vaca/

Via de la Plata går  - især på første halvdel mellem Sevilla og Salamanca  - gennem landbrugsland og mange græsningsarealer med køer. Jeg har på mine to ture ad Via de la Plata ofte trådt til side eller gået i en stor bue uden om en større flok køer, som ikke synes, at de skulle flytte sig, fordi der kom en pilgrim forbi.  På andre pilgrimsruter i Spanien går der også jævnligt løse køer på marker eller i skovområder (ligesom der i bjerge er vilde heste), som de afmærkede stier går igennem - ofte med en besked fra ejeren af jorden, der venligt beder pilgrimmene om at lukke diverse låger efter sig. Hvilket desværre ikke altid sker.  Og køer og pilgrimsejede hunde er ikke en god blanding. Pilgrimmenes hunde gør, angriber eller skræmmer på anden måde køer med kalve op, hvorefter koen angriber hunden, der gemmer sig bag ejeren, som får koens horn  i maven eller andet sted.

I bjergene på f.eks. Napoleonsruten i Pyrenæerne eller på Camino Primitivo mellem Borres og Berducedo på "por Hospitales" er der vilde heste, som heller ikke bryder sig om gøende, aggressive hunde. Og her går det også med jævne mellemrum galt, hvor en pilgrim - eller hunden selv - får et spark, der brækker et eller andet.

Min kommentar: Pilgrimsvandring med hund er - efter min erfaring - en rigtig dårlig kombination. Jeg har faktisk oplevet, at en god bekendt blev slået ihjel af en ko, da hans hund gøede aggressivt af en kalv.  I Frankrig har de på nogle af pilgrimsruterne - bl.a. ad Via de Podiensis ( der også kaldes gr 65 eller Le Puy-ruten) direkte flere steder skrevet, at hunde er forbudt på dagens etape på grund af græssende køer eller heste. Det betyder, at pilgrimme - der retter sig efter påbudet - skal ad asfaltvej.

Her et foto fra Camino Primitivo, hvor jeg tvivler på, at de vilde heste havde taget godt imod en pilgrim med hund.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar