fredag den 9. februar 2024

Via de la Plata: Færre pilgrimme; Hvorfor ?

Det samlede antal af pilgrimme på Via de la Plata faldt i fjor (2023) til ca 8.000. Antallet har i årevis - inden coronapandemien ligget på 9.000 + . Det er stadig primært ældre mænd, der går ruten. Fordelingen på køn er meget anderledes end på de øvrige spanske pilgrimeruter, hvor kvinder er i overtal (især på Camino Frances og Camino Portugues. 

Her på jakobsvejen.dk har der på det seneste været en del spørgsmål om Via de la Plata, og næppe har jeg via mail forsøgt at svare på spørgsmålene, før jeg på en engelskproget hjemmeside læser en diskussion om "Via de la Platas manglende succes". Du får et link om lidt. Idet en netavis i Zamora (zamora24horas.com)  på Via de la Plat også har rejst den samme debat. Her på den spanske netavis mener nogle pilgrimme, at den "manglende succes" bl.a. skyldes færre overnatnimngssteder, færre pausesteder (bænke,borde), samt de lange etaper. Du kan læse artiklen her:  https://www.zamora24horas.com/provincia/resurgir-peregrinacion-por-caminos-santiago-en-zamora-no-oculta-su-situacion-endemica_15104154_102.html

Og du kan læse den engelsksprogede debat her:   https://www.caminodesantiago.me/community/threads/why-so-few-pilgrims-on-the-via-de-la-plata-article-from-local-website.85054/  hvor den ekstreme varme sent på sæsonen i fjor også gives som en forklaring på de færre pilgrimme.

Her mit eget bud, som jeg tidligere har været inden på: Via de la Plata har meget lange etaper, hvor der hverken er vandposter, borde bænke, samt barer eller overnatningssteder. Da Via de la Plata kom på Unescos Verdensarvsliste kunne spanske aviser citere diverse borgmestre langs ruten for, at de nu ville lave flere faciliteter langs ruten. Men meget lidt eller rettere intet er sket. Tværtimod er flere af de herberg, der eksisterede, da jeg gik ruten første gang i 2012, nedlagt/lukket siden, hvilket har gjort etaperne endnu længere. Så vil man have flere pilgrimme på Via de la Plata, skal der genåbnes herberger, ligesom det ville være mere end rart med væsentlig flere borde bænke undervejs bl.a. gennem det meget øde Extremadura.  

Her et foto med et enkelt eksempel: På den næsten 40 kilometer fantastiske etape mellem Carcaboso og Aldeanuvea del Camino er der ikke en eneste pausemulighed (hverken vand, bænke eller borde)- kun den stenede undergrund, selv ved de fantastiske ruiner ved Arco de Cáparra ( se fotoet her) er der intet at sidde på. Alt vand skal medbringes. Og jeg kunne give flere eksempler. Så mit bud. Mere service langs ruten vil give flere pilgrimme. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar