onsdag den 12. april 2023

Det er nemt at skifte Camino undervejs

Du kan "hoppe rundt" mellem de forskellige Caminoruter, som det passer dig. Pilgrimspasset er det samme, og du behøver ikke noget nyt, lyder svaret til flere spørgere, der er lidt bekymrede for, om der er for "mange" pilgrimme på Camino Frances.  

Der er tydeligvis en del læsere af jakobsvejen.dk, der netop nu planlægger en tur ad "Caminoen" i Spanien. Og det er korrekt, at der på det seneste har været mange artikler på diverse pilgrimshjemmesider - også jakobsvejen.dk , ligesom flere læser på engelsksprogede hjemmesider om det store antal pilgrimme, der begynder ca 100 til 120 km før Santiago. Nogle danske Santiagopilgrimme har endda givet udtryk for utilfredshed med de mange, herunder mange unge, pilgrimme, der begynder i Sarria".  Derfor spørgsmålet: Hvor svært er det at skifte rute undervejs ?

Her først lige lidt facts om antallet af pilgrimme i Spanien: 

1) Der er væsentlig flere pilgrimme på sidste del af Camino Frances (fra Sarria), end der nogensinde har været før. Men der går faktisk pt. lidt færre pilgrimme fra Saint Jean Pied de Port end i 2019;  altså lige før Coronaen. Men det vil næppe kunne mærkes i "højsæsonen" for vandring over Pyrenæerne, der formentlig i år stadig vil være ultimo april og hele maj, samt september til primo oktober, hvor flere hundrede passerer Pyrenæerne dagligt. 

2) På Camino Portugues er der stadig forholdsvis få pilgrimme, der begynder deres tur i Lissabon, men efter Porto stiger antallet af pilgrimme nærmest eksplosivt fra etape til etape til Tui, hvor "folkevandringen" begynder. 

3) Næppe helt så mange, men dog en del begynder i Lugo, Ferrol/A Coruna, Ourense eller i Vigo (kystruten).

Og så til muligheden for at skifte undervejs, hvis man er nervøs for en manglende seng at sove i eller simpelthen gerne vil undgå den store strøm fra Sarria. 

a) Man skal være opmærksom på at service; hvilket vil sige alt fra åbne barer, pausemuligheder, overnatningssteder (herunder mulighed for korte etaper) samt kirkelig betjening (daglige pilgrimsmesser) hænger nøje sammen med antallet af pilgrimme, og derfor er langt størst på Camino Frances efterfulgt af Camino Portugues (Centralruten fra Porto) end på de øvrige ruter.  Undertegnedes efterårstur i 2022 var netop hop fra rute til rute. Jeg begyndte midt på Via de la Plata og gik til Astorga, herefter to etaper ad Camino Frances med efterfølgende skift til Camino Invierno med indgang til Santiago ad Camino Sanabres. Og jeg brugte mere tid på overvejelser omkring dagsetapers længde, mulighed for overnatning, planlægning af pauser o. lign. end på Camino Frances, hvor der stort set "altid" er en bar og et overnatningssted, når man har brug for det.

b) Der er ingen problem i at begynde på Camino Frances i Saint Jean Pied de Port og skifte til f.eks. San Salvador/Camino Primitivo i Leon, men pilgrimsvejen til Santiago bliver væsentlig længere. Men både San Salvador og Primitivo kan varmt anbefales.

c) Det er f.eks. også muligt at skifte fra Camino Frances til Camino Invierno i Ponferrada og ramme sidste del af Via de la Plata/Camino Sanabres i A Laxe, hvorfra der er både overnatning og afmærket de sidste ca 48 km til Santiago. 

Du kan gå ind på www.gronze.com se deres oversigtskort og sammensætte din rute akkurat som det passer dig. Gronze.com har ovenikøbet skrevet en artikel om Sariafobi:  https://www.gronze.com/articulos/sarriafobia-evitacion-tramo-sarria-santiago-28239

og Gronze.com-journalisten Anton Pombo har givet anvisninger på, hvordan man kan komme fra Sarria til Monteforte de Lemos på Camino Invierno og fortsætte sin pilgrimsvandring derfra ad vinterruten uden om de mange gruppepilgrimsvandringer fra Sarria til Santiago:

https://www.gronze.com/articulos/bypass-sarria-monforte-una-llegada-tranquila-santiago-27181

Og til slut: Undertegnede synes faktisk, at der er noget festligt og livsbekræftende over de mange ungdomsgrupper, der går fra Sarria og fylder kirkerne undervejs. Så herfra ingen Sariafobi. Her et foto fra min tidlige forårstur i marts i år ad Camino Frances, hvor ungdomsgrupperne også prægede Caminoen efter Sarria, samt pilgrimesserne i Katedralen, hvor det store røgelseskar; Botafomeiro, svingede til bl.a. stor glæde for de unge, der i modsætning til mange "voksne/ældre" pilgrimme blev siddende under svingningen så alle kunne se:


Ingen kommentarer:

Send en kommentar