torsdag den 6. april 2023

Antallet af Santgiagopilgrimme stiger fortsat

I første kvartal i år  kom der 19.185 pilgrimme ind til Santiago, deraf 104 danskere.

Her i starten af året har der aldrig gået så mange pilgrimme på stierne mod Santiago i de kolde måneder, som nu. Antallet er over 1/3 større end i 2019 (året før Coronaen). Det blev til tæt på 20.000 pilgrimme på de første måneder af året i år, og heraf var over halvdelen Spaniere. Af de 19.185 pilgrimme, der nåede Santiago, i første kvartal, havde lidt over halvdelen, 9.835 kun gået fra Sarria ( 7.565), samt Tui og Ferrol - altså kun omkring godt 100 km. Undertegnede oplevede selv i her i slutningen af marts i år på Camino Frances, hvordan antallet af pilgrimme steg eksplosivt i Sarria.  1.863 af kvartalets pilgrimme begyndte deres tur i Oporto - enten langs kystruten eller centralruten, mens "kun" 733 begyndte i Saint Jean Pied de Port - mange af dem i sne i bjergene ved Pyrenæerne. Da undertegnede i sidste halvdel af marts passerede Jernkorset (Foncebadon, Cota Maxima (1.505 meters højde) og o Cebreiro (1.300 meters højde) var det sol, men koldt, om dagen, og frost om natten.

Der går også danskere - om end forholdsvis få - i Spanien om vinteren. I første kvartal blev det til 104, og undertegnede hørte ikke dansk tale undervejs ( med undtagelse fra min medpilgrim) på denne tidlige forårstur. De 104 danskere i år skal ses i forhold til, at der i hele 2022 kom 2.859 danskere (ny rekord) ind til Santiago og bad om et Compostella (en slags bevis for veloverstået pilgrimsfærd, der udstedes af Katedralen i Santiago ;altså Den katolske Kirke), hvilket - måske - viser, at antallet af danske pilgrimme vil stige væsentligt senere på året.

Det forlyder - iøvrigt- på diverse pilgrimshjemmesider, at en større del af ankomne pilgrimme ikke længere går på pilgrimskontoret og beder om et Compostella ved ankomsten til Santiago. Jeg gik ikke selv på pilgrimskontoret og bad om et Compostela efter min tidlige forårstur af Den portugisiske Kystrute i fjor. Men i år var jeg der igen, og det er blevet nemmere -  der står en maskine i porten til Pilgrimskontoret, hvor pilgrimmen kan taste alle facts ind. Derefter udspyder maskinen et nummer til køen til de frivillige ved skranken, hvor en maskine nu trykker Compostellaet med navn og det hele.

NB: Og en lille opdatering her påskelørdag, den 8. April. I går på Langfredag , kom der 3.053 pilgrimme ind til Katedralen og fik et compostella. I 2019 blev det til 2.219 Langfredag. Så stigningen i antallet af Santiagopilgrimme fortsætter med at stige eksplosivt.


Her et lidt anderledes foto fra forårsturen i år, hvor en af de mange beboede storkereder fortæller, hvilken årstid, vi har.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar