torsdag den 13. april 2023

Advarsel om "forkerte" gule pile i Pyrenæerne

Skal du på Camino Frances fra Saint Jean Pied de Port og videre over Pyrenæerne til Roncesvalles i nærmeste fremtid, så læs her:

I følge flere spanske nyhedsmedier har Guardia Civil (Politiet) måtte hjælpe  en del  Santiagopilgrimme tilbage på rette vej på anden etape ad Camino Frances mellem Roncesvalles og Zubiri. Det skyldes, at ukendte skulle have lavet falske/forkerte gule pile, så pilgrimmene i den lille by Burguete små 3 km efter Roncesvalles, er fortsat ad landevejen N -135 i stedet for at  dreje af til højre mellem nogle huse og videre ned ad en natursti mod Espinal. 

Jeg vil herunder forsøge at forklare dig, hvordan pilgrimsstien-Camino Frances går de første kilometer efter Roncesvalles, men først et link til en artikel i Diario de Navarra fra den 10. april her:  https://www.diariodenavarra.es/noticias/navarra/sanguesa-merindad/2023/04/10/auxiliado-viscarret-peregrino-realizaba-el-camino-santiago-descalzo-564560-1010.html

1) Det drejer sig om 2. etape af Camino Frances ( se eventuelt her på gronze.com  https://www.gronze.com/etapa/roncesvalles-orreaga/zubiri ) på det første stykke lige efter klostreret i Roncesvalles, hvor de fleste pilgrimme overnatter.

2) I klostret/herberget er der som regel hollandske frivillige, der taler udmærket engelsk, så første råd er: Spørg dem.

3) Den afmærkede sti på 2. etape går på siden til højre/langs N-vej 135 fra Roncesvalles til den mindre by Burguette, der øvrigt har flere barer og overnatningssteder. Når man går ind i byen skifter den rigtige afmærkning lidt, idet der er sat fliser med muslingeskaller lidt højt op på husene, der viser hvad vej man skal gå. Så man skal lige vende sig til en lidt anden afmærkning, der måske kan forvirre nogen. Hvordan de forkerte anbragte gule pile, som Guardia Civil nu forsøger at fjerne, ser ud, og hvordan de er lavet, ved jeg ikke noget om. Jeg har ikke set dem.

4) Der er flere steder i Pyrenæerne - bl.a. i området omkring Burguette , hvor mobil/telefondækningen ind imellem falder ud, og det skulle have givet flere pilgrimme problemer.

5) Men hvis du følger stien og afmærkningen, skal du altså ind gennem "hovedgaden" i Burguette, hvor du på et tidspunkt skal dreje skarpt til højre og gå mellem nogle huse og ned på en natursti. Hvis du passerer Casa Rural Don Jauregui de Burguete, har du gået for langt. Pilgrimsvejen går til højre ad en lille vej mellem to huse under 100 meter før omtalte Casa Rural.

6) Kommer du til at gå lige ud ad N-135 - altså væk fra pilgrimsvejen -  er skaden ikke større end, at du kan fortsætte, til du når Camingpladsen ( den hedder: Urrobi), og straks efter Campingpladsen drejer landevejen N - 135 til højre mod Espinal, hvor du igen møder afmærkningen og/eller de gule pile.  Der er - som jeg husker det - ca 2 til 2½ km til Campingpladsen og derfra ca det samme til Espinal. Jeg gik selv bevidst den vej i april 2018, fordi naturstien mellem Burguette og Espinal stod under vand, så det var helt umuligt at gå tørskoet ad stien. De, der gjorde det, fik i stor udstrækning vabler. Det er selvfølgelig aldrig rart at gå ad en N-vej, men N - 135 er på dette stykke ikke så trafikeret.  Jeg havde i 2018 ingen problemer med at finde vej ad N-135 og følge den i et skarpt højresving mod Espinal. Men jeg har selvfølgelig også passeret Pyrenæerne og Roncesvalles efterhånden en hel del gange og føler, at jeg kender vejene der.

7) Jeg kan forstå på diverse beretninger på pilgrimhjemmesider og i spanske aviser, at det er på N-135 efter Burguette, at Gardia Civil samler pilgrimme op, som er faret vild, og som ikke har mobildækning, og derfor ikke ved, hvad vej de skal gå. Gardia Civil kører dem derefter til den afmærkede sti. 

Men som skrevet ovenfor: I klosterherberget i Roncesvalles må de vide besked, så er du i tvivl, må du kunne spørge der.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar