lørdag den 1. oktober 2022

Busser og tog til og fra Caminoen

Der er gode busforbindelser - og på det seneste også mange hurtigtog (AVE) - til og fra lufthavnene i Spanien, som gør det muligt at nå til langt de fleste større byer på diverse Caminoruter på en dag fra og til København.

Hvordan kommer jeg til Leon, lyder spørgsmålet, som jeg her vil forsøge at svare på generelt, da der med de forholdsvis nye anlagte hurtigtogsruter i Spanien er blevet en større vifte af muligheder. Jeg har siden Coranapandemien kørt med tog (hurtigtog AVE), der nu forbinder det meste af Spanien, så min personlige erfaring med busselskaberne har nogle år på bagen..

Busserne: Nu meddeler Monbus, at man her - lige som på busselskabets Alsa hjemmeside og Avanzas hjemmeside kan købe billetter på nettet ca 1 måned før afgang. Mombus kører bl.a. på ruten mellem Santiago og Fisterra. Jeg har før skamrost Alsa bussselskab her på siden, da det er det busselskab jeg gennem årerne har brugt mest, og indtil nu aldrig haft en dårlig oplevelse hos, men tværtimod altid fået god behandling - og endda pengene igen - da jeg selv havde købt billet til en forkert dato. Om rosen stadig er gældende ved jeg ikke, da jeg nu kører mere med tog (hurtigtog AVE), der forbinder det meste af Spanien med lufthavnen Madrid. (Mere om tog (Renfe) nederst på siden.)

De fleste busruter betjener hver deres linje, så der er ikke så meget at vælge imellem, men generelt er det langt billigere end i Danmark og - for den sags skyld - det meste af EU. 

Et eksempel på linjerne: Skal du gå Via de la Plata er det generelt kun https://www.avanzabus.com/rutas-destacadas/ , der kører på ruterne mod vest den vej fra Madrid og Madrid Lufthavn (terminal 4), mens Alsa betjener de fleste ruter mod nord (Camino Frances m. fl.). 

Her hjemmesiderne til de to øvrige busselskaber:

https://www.monbus.es/es

https://www.alsa.com/en/web/bus/home

Hurtigtog: Men busserne er - som skrevet ovenfor -  her efter Coranaen nu i skarp konkurrence med hurtigtogene: https://www.renfe.com/es/es der nu forbinder alle de større byer i Spanien og gør rejsetiden væsentlig kortere. Hvis du vil have pensionistrabat på tog, kan du IKKE købe på nettet, men alene på en Renfestation i billetlugen, der endnu ikke er afskaffet i Spanien.

Jeg har her på siden fortalt om mine problemer med som en gammel mand (langt over 70 år) at få pensionistrabat på togene. Min seneste artikel om dette emne her: http://www.jakobsvejen.dk/2022/08/pensionistrabat-pa-tog-i-spanien-2.html


1 kommentar:

  1. hej - jeg var i andalusien slut sept og start okt. for at gå fra malaga til cordoba -- og købte uden nogensomhelst besvær et tarjeta dorada i cordoba og det var tjent hjem allerede på 1. tur til sevilla ,hvor min kæreste dukkede op, og hun købte et i sevilla ,igen fuldstændig problemfrit .
    nogle af herbergerne syd for cordoba var ikke åbne ,eller de tlf nr. der var angivet virkede ikke. og jeg var den eneste på ruten ( ku se at der havde været en tysk kvinde 5 dage før mig et af stederne) vh frank

    SvarSlet