fredag den 7. oktober 2022

Camino de Invierno stadig i sin vorden

Camino de Invierno er en af de "nyere" etablerede pilgrimsruter mod Santiago de Compostela, der - i hvert fald i øjeblikket - ser ud til at blive meget populær. 

Undertegnedes 3. pilgrimsvandring her i 2022 gik fra onsdag, den 14. september til mandag, den 3. oktober af Via de la Plata fra Zamora til Astorga ( 5 dage /136,1 km), herefter på Camino Frances fra Astorga til Ponferrada (to dage/53 km), videre af hele Camino Invierno  (11 1/4 dag/ 213 km)  med en lille afslutning ad  Camino Sanabria ( 2 dage + / 50 km) = ialt ca 455 km = små 23 km om dagen i gennemsnit. Dertil kommer en rejsedag hver vej, samt en ekstra dag i Santiago. Ialt 23 dage med 22 overnatninger.

Turen af Camino Invierno var for undertegnede en hel ny oplevelse. Ruten går i bakkerne/bjergene langs med /udsigt til floder/ jernbanelinje og N-veje, der snor sig i floddalene under ruten, der går op og ned, op og ned uden kæmpestigninger, men dog nok til at give mere end sved på panden. Der er meget natur, men også en del asfalt af små smalle lokale bjergveje. Mange flotte naturoplevelser. Der er stadig en del huller i overnatningsmulighederne, og der er mangel på herberger (Albergue)med "billig overnatning".  Jeg gik sammen med min yndlingspilgrim, og vi boede på Camino Invierno mest på dobbeltværelse, hvor prisen gik fra 30 Euro for et værelse for to til 55 Euro for to. Pris og kvalitet hørte ikke altid sammen - snarere tværtimod. Gennemsnitprisen undervejs på hele turen fra Zamora til Santiago blev på under 45 Euro pr. dag pr. person. Vi spiste ude (primært menu del dia) hver dag, da køkkenfacilterne undervejs var så godt som ikke eksisterende, og når de endelig var der, lå overnatningsstedet så langt fra indkøbsmuligheder, at køkkenet reelt ikke blev brugt.  På selve Invierno mødte vi andre pilgrimme, men meget få. Pilgrimme var ikke noget særsyn for "naboer" til Camino Invierno, og når og hvis overnatningsmulighederne bliver bedre spår jeg ruten en stor fremtid. Der er mange små byer med kirker, men da der - også på landet i Spanien - er præstemangel, er det så som så med messetilbud undervejs. 

Vi rejste med Brussels Airline - via Bruxelles , København - Madrid retur, derefter med Renfe Hurtigtog til Zamora og retur fra Santiago til Madrid med Renfe hurtigtog. Flyvebillet plus togkørsel knapt 2.000 kr,. pr. person. Overnatning og forplejning ca 7600 kr. pr. person. Ialt 9.600 kr. pr. næse for 23 dage med 22 overnatninger, fordelt med to rejsedage i hver ende, 20 dage på div. caminoer og to nætter (en hel dag) i Santiago, hvor vi boede  på hotel til 65 Euro for et dobbeltværelse.

Camino Invierno kan afgjort anbefales, selvom det kræver lidt rigeligt planlægning af etaper på grund af overnatningsmangel. Jeg vender en af de nærmeste dage tilbage med en pilgrimsdagbog med beskrivelse af hver etape, samt overnatningsted for 23 dage.


Her et typisk udsyn fra en bjergsti på Camino Invierno mod flod; hovedvej og jernbane "nedenunder", hvor  de få  pilgrimme, der gik denne vej i middelalderen, formentlig har gået. 

2 kommentarer:

  1. Hejsa...har du fået lavet en pilgrimsdagbog med beskrivelse af hver etape og overnatningsmuligheder? Jeg overvejer at gå turen til.marts nemlig.

    SvarSlet
  2. Du kan læse min caminodagbog fra Camino Invierno her på siden i en artikel fra tirsdag, den 11. oktober 2022

    SvarSlet