torsdag den 11. august 2022

Pensionistrabat på tog i Spanien 2

Man skal købe et særligt kort,Tarfeta Dorada (Guldkort), for at få pensionistrabat på tog i Spanien. Kortet skal købes på en Renfestation.

Kan man få pensionistrabat på tog i Spanien?, lyder spørgsmålet. Ja, det er muligt at få ret så store rabatter på togbilletter i Spanien, hvis du er grå i toppen (over 60 år)For over 5 år siden (4. marts 2017) skrev jeg en artikel her på siden under samme overskrift, som her, derfor 2-tallet, om muligheden for pensionistrabat på tog i Spanien. Den mulighed eksisterer stadig, men for at få rabatten skal man som pensionst købe et særligt guldkort, Tarfeta Dorada, på en togstation (Renfe). Det kan IKKE købes på nettet. Kortet gælder et år, og her min personlige erfaring:

Da jeg senest ville købe et kort i marts i år, da jeg gik Camino Portugues langs kysten, var det ikke så nemt. Jeg ville ved ankomsten til Santiago tage et af de nye hurtigtog fra Galicien til Madrid, og derfra flyve til København. MEN,men,men. På en stor Renfe-station i den forholdvis store by, Vigo,  forsøgte jeg en morgen at købe et kort, men personalet på Renfestationen nægtede at sælge mig eet. Bor du/De i Spanien, blev jeg spurgt? Nej, lød mit svar. Så kan det ikke betale sig, hed det. Jeg vil gerne bede om et kort alligevel. Det har vi ikke tid til. Kom tilbage senere, lød svaret. Jeg blev reelt nægtet et kort, og gik videre af Caminoen. I byen Pontevedra gik jeg til Renfe om eftermiddagen.

Det kan ikke betale sig for dig, lød svaret næsten før jeg havde spurgt. Jeg vil alligevel gerne have eet, svarede jeg og blev stående - rigtig længe. Efter en del diskussion fik jeg endelig lov til at købe et kort. Og de 6 euro -og en hel del euro til -  var tjent ind allerede på første billet fra Santiago til Madrid. (Det hedder sig, at man kan spare mellem 25% og 40 % alt efter tid på dagen, togtype og afstande, men jeg fik ikke information om detaljer. ) Da jeg senere på foråret skulle fra Pamplona til Madrid efter en tur af Camino Aragones var der yderligere fortjeneste, og hvis det bliver til noget med en efterårsstur af Via de la Plata/Camino Sanabres, som jeg pt. har en ide om, vil der være yderligere euro tjent. 

Min personlige konklusion er: At Renfe - enten bevidst eller ubevidst - forsøgte at "snyde" mig, ved at nægte eller bortforklare, at jeg ikke kunne spare penge ved at have et kort. Måske -  hvem ved - vil de helst kun sælge til spaniere, hvilket er imod EUs indre marked/regler. Så derfor følgende råd, hvis du vil have rabat på togbilletten: Insister på at du VIL have et Tarfeta Dorada til 6 euro, hvis du skal køre langt med toget i Spanien - også selvom Renfepersonalet skulle opføre sig, som jeg oplevede det i både Vigo og i Pontevedra. 

1 kommentar: