onsdag den 25. august 2021

Sikkerheden på Caminoen ?

Kan kvinder gå alene ? Er der mange røverier ? Er det farligt at sove på sovesale ? ; Førstegangspilgrimme stiller mange spørgsmål i den retning.

Angrebet på den 84 årige præst, don Manuel, på pilgrimsherget i Hospital de Orbigo, forleden har - måske naturligt nok - fået nogen -  især kvinder, der overvejer at gå alene -  til at tænke: Er Caminovandring/pilgrimsvandring farligt. Og det første spørgsmål i den retning er gået ind her til www.jakobsvejen.dk.

Her mine personlige erfaringer, samt en henvisning til en ny artikel på "Den tyske Katolske Kirkes" hjemmeside, der meget praktisk fortæller om de risici, der er ved at gå pilgrimsvandring i Spanien. Her først artiklen: 

https://www.katholisch.de/artikel/30922-initiative-soll-sicherheit-von-frauen-auf-jakobsweg-erhoehen

Derefter min kommentar:

Det er nu næsten to år siden  - grundet coronapandemien - , at jeg kom hjem fra min seneste pilgrimsvandring. Jeg har en ide om at komme afsted fra medie september til medio  oktober, men om jeg kommer afsted afgøres af Covid 19 udviklingen. Men uanset hvad ! Mine erfaringer er ikke splitnye.

Jeg har siden midt 80erne gået tusindvis af kilometer på pilgrimsstierne, men kun i Europa. Jeg har oplevet aggressive hunde, der har gjort mig nervøs, og jeg er to gange blevet overfaldet af hunde. Jeg har meget få gange følt mig utryg på grund af mennesker, men om det har været uden grund eller haft noget reelt i sig, ved jeg ikke, da jeg aldrig har været overfaldet eller truet direkte. MEN JEG ER EN MAND.

Om Caminovandring i Spanien: Der er i mands minde - altså siden pilgrimsvandringen genopstod som "massebevægelse" i begyndelsen af 1980erne - sket et mord på Caminoen. På en amerikansk pilgrim i 2015, morderen sidder bag lås, og mordet var efter det oplyste et rovmord eller et røveri, der gik galt. Der har været meldinger om røverier/tyverier, flest i Portugal, men også i Spanien. Det spanske politi synes - efter det jeg læser - at være meget energiske for at fange gerningsmændene. I Portugal har jeg min personlige subjektive tvivl om, hvor interesseret politiet reelt er i at gøre noget. Ovenstående personlige beretning skal ses i forhold til at antallet af pilgrimme siden primo 1980erne skal tælles i millioner. I samme periode er langt over hundrede døde på Caminoerne (Jeg har ikke det nøjagtige tal). Flest grundet sygdom, nogen i trafikuheld, nogen er faret i vild i bjergene eller gået i dårligt vejr, og andre igen på grund af vandmangel.

PS: Om overfaldet på præsten don Manuel forleden er der følgende beskrivelse: 

3 mænd ankommer i bil kl. 3,30 om natten til præstegården/pilgrimsherberget i Hospital de Orbigo. De ringer på og præsten don Manuel lukker op. De udgiver sig som pilgrimme og kræver ret til at sove på herberget, men får nej, da herberget kun er for gående pilgrimme. De kræver penge og tæver præsten, der får hjælp af indkvarterede pilgrimme, der ringer til politiet. De tre overfaldsmænd flygter. Don Manuel bliver indlagt, men er i skrivende stund ude igen. Politiet leder pt. efter gerningsmændene.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar