torsdag den 5. august 2021

Nyt herberg i Pyrenæerne på Napoleonsruten

Det ser ud til, at der igen er kommet gang i pilgrimsvandringen fra  Saint Jean Pied de Port over Pyrenæerne, og med diverse coronarestriktioner er kampen om sengepladser ikke blevet mindre.

Først lidt personlige erfaringer: Jeg har gået over Pyrenæerne på stierne mod Santiago ret så mange gange. Da jeg første gang tog turen var der kun to muligheder fra Saint Jean Pied de Port, nemlig henholdvis små 25 km af Napoleonsruten i et hug, eller 24 km med betydelig færre højdemeter via Valcarlos i et hug. Så kom overnatningsmuligheden i Honta, senere i Orrison på Napoleonsruten, ligesom der kom hoteller og herberg i selve grænsebyen Valcarlos. Det blev altså muligt at dele den ret så skrappe bjergtur til Rolandsdalen (Roncesvalles). Jeg tog turen med en overnatning i Orisson første gang i 2006. Stedet var forholdsvis nyt, stemningen var i top og maden ligeså. Da jeg overnattede der senest i 2011 - altså for nu 10 år siden var trætheden så småt begyndt at melde sig. Det er svært at hidse sig op til nye gæster hver eneste dag. Og -  efter min subjektive mening - er det heller ikke alle pilgrimme, der er lige nemme at omgås. Men uanset hvordan, så er det efter min erfaring altid en god ide - ikke mindst for førstegangspilgrimme - at bide etapen mellem Saint Jean Pied de Port og Rolandsdalen over. Det kan godt lade sig gøre på en dag - men der er for de fleste mindst ca 4 uger på stien forude, og går en pilgrim delvist ned på førstedagen, kan det være svært at komme igen, ligesom vabler på de første dage kan ødelægge rigtig meget. Hvis overnatning på Napoleonsruten af den ene eller anden grund ikke er mulig, anbefaler jeg turen over Valcarlos - den er efter min mening langt mindre anstrengende at gå på en dag.

Her på det seneste har jeg hørt en del klager over ejerparret/personalet i Orisson, om det er berettiget eller ej har jeg ingen mulighed for at kommentere. Men i år er der - i følge www.gronze.com -  åbnet et nyt sted ca 1 kms gang fra Orrisson, Albergue Borda. https://www.gronze.com/francia/pirineos-atlanticos/albergue-borda/auberge-borda  -  det skulle tillige være muligt at booke overnatning via:  https://www.booking.com/hotel/fr/auberge-borda.da.html?aid=356980;label=gog235jc-1DCAsoTUINYXViZXJnZS1ib3JkYUgzWANoPYgBAZgBBrgBCMgBDNgBA-gBAYgCAagCA7gC0bmuiAbAAgHSAiQ4MGYwODM5NC02ZWI2LTQyMzMtYWRkNS1mM2E0ZGJhMGViZTHYAgTgAgE;sid=ad4bc5b2cbb6ae9b66cfa11e85167555;dist=0&keep_landing=1&sb_price_type=total&type=total&

Og der er pt. så mange pilgrimme i Pyrenæerne, at det efter flere meldinger er begyndt at knibe med antallet af overnatningsmuligheden, hvilket i første omgang primært skyldes coronarestriktioner. Klostret i Roncesvalles kunne før Cornaen rumme ca 300 pilgrimme, plus lidt ekstra når det rigtigt kneb. Pt. må der "kun" overnatte 91, og i denne uge har der i følge de frivillige på stedet, været fyldt hver nat.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar