torsdag den 2. januar 2020

De gule pile fejrer 40 års jubilæum eller ?

50 årige Jose fra O Cebreiro fortæller, at han som 10 årig var med til at lave gule pile langs Camino Frances.
Med ønsket om et godt nytår og Buen Camino til alle, der skal på pilgrimsstien i år, vil jeg gerne begynde året med en historie, som jeg er stødt på i en schweizisk avis. Kan pilgrimsvandringens renæssance fejrer 40 års jubilæum i år ?, Det mener 50 årige Jose fra souvenirbutikken i den lille bjergby o Cebreiro på grænsen mellem Leon og Galicien, at man kan. I et interview med den schweiziske avis, Tagblatt, fortæller Jose, at han som ti årig var med til at lave gule pile sammen med sin mor og den lokale præst og munk i o Cebreiro, Don Elías Valiña Sampedro. Du kan læse hele historien om Jose her: https://www.tagblatt.ch/leben/einmaliger-jakobsweg-bei-perfekten-temperaturen-wandern-und-die-natur-erleben-ld.1177362 .
Og når du har læst den, får jeg lyst til nok en gang at komme med en tilføjelse.
Ved Valfartskirken i o Cebreiro står der i dag i massevis af mindesten og mindetavler, hvor taknemmelige pilgrimme mindes den nu afdøde præst i o Cebreiro, Don Elías Valiña Sampedro, der tog initiativet til de gule pile. En spansk pilgrim fortalte mig en gang følgende historie om Don Elías Valiña Sampedro og de gule pile. En historie, der er så god, at den godt kan fortælles en ekstra gang, selvom jeg ikke har fået vished for, om alt i historien har sin rigtighed.
Omkring 1980 bankede det en sen aften på døren til klostret i o Cebreiro. Og da Don Elias lukkede op, stod der en lille gruppe sultne og tørstige franske pilgrimme udenfor døren, som han bød indenfor. Franskmændene, der havde gået helt fra le Puy i Frankrig ( knapt 1.400 km) manglede nok ca 170 kilometer før de var i mål ved Katedralen i Santiago. De fortalte Don Elías, at det var nemt nok at finde vej i Frankrig, hvor Jakobsvejen (Caminoen) var afmærket, men at de havde haft store problemer med at finde vej i Spanien. Da pilgrimmene næste dag var gået videre, fik Don Elías en ide. Caminoen i Spanien (Camino Frances) skulle afmærkes. Han havde af uvisse grunde en del gul maling stående. Det blev puttet bag i hans lille bil, hvorefter han begyndte det møjsommelige arbejde med at lave gule pile fra Pyrenæerne ved Roncesvalles og hele vejen til Santiago, ialt knapt 800 km. Han fik hjælp af andre, og en af dem var altså 10 årige, Jose, der i dag som 50 årig driver en souvenirbutik tæt på Valfartskirken og klostret, hvor det hele begyndte.
Men historien om Don Elías slutter ikke her. Politiet stoppede ham nemlig midt i arbejdet, og spurgte hvad han havde gang i. Jeg forbereder en invasion fra Frankrig, fortalte den glade præst. Han fik straks forbud mod at fortsætte, men lavede civil ulydighed og lavede sine gule pile, så de i dag ikke bare viser alle pilgrimme vej mod Apostlen Jakobs Grav i Santiago, men også i dag er symbol på det 21. århundredes pilgrimsvandring.
Her to fotos fra bare en lille del af de mange mindesmærker for Don Elías, som pilgrimmene i dag passerer ved kirken i o Cebreiro.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar