lørdag den 18. maj 2019

Stadig flere kvinder på Caminoen

Det seneste års tendens med et overtal af kvinder på "caminoen" i Spanien er blevet yderligere forstærket i foråret i år.
I 2018 kunne pilgrimkontoret i Santiago for - formentlig - første gang i historien oplyse, at antallet af kvindelige pilgrimme havde overhalet antallet af mænd. Denne tendens ser ud til at fortsætte i indeværende år. I middelalderen hørte kvindelige pilgrimme til undtagelsen, selvom vi ved, at kendte pensonligheder, som Portugals Isabel og Sverige Birgitta af Vadstena drog til Santiago de Compostela som overbeviste kristne pilgrimme. I de seneste 40 år, hvor antallet af pilgrimme er steget eksplosivt, har en stadig større del af det samlede antal Santiagopilgrimme været kvinder - fra ca 1/3 del i første halvdel af 1990erne til i fjor, hvor kvinderne overhalede mændene, 164.836 (50,35%) var kvinder og 162.542 (49,65%) mænd. Eller vil nogen sige stort set lige mange af hvert køn med en en mikroskopisk statitisk overrepræsentation af kvinder.
(Her et foto fra Saria på Camino Frances en morgen i maj i fjor, hvor kvindelige pilgrimme er på vej af caminoen gennem byen).
Her i vinteren 2018/19 var mændene - som alle øvrige vintre - i overtal, men med forårets komme er der byttet op og ned på det, så der lige nu er flere kvinder end mænd på på pilgrimsruterne. I seneste hele opgjorte måned, april, ser tallene sådan ud: 16.512 (52,05%) kvinder og 15.209 (47,95%) mænd. Og dertil vil undertegnede gerne lufte sine egne fornemmelser/observationer på diverse ruter. På de mere anstrengede camino'er, Via de la Plata og Camino Primitivo (San Salvador) er det min personlige erfaring, at mandlige pilgrimme er i pænt overtal. Hvorimod de ruter med flest pilgrimme - først og fremmest Camino Frances, men også Camino Portugues - er der væsentlig flere pilgrimme af hunkøn end af hankøn. Denne tendens bekræftes også af "pilgrimssnak" på diverse hjemmesider, herunder også spørgsmålene fra danske (skandinaviske) pilgrimme som sendes her til jakobsvejen@gmail.com .
Et spørgsmål, som går igen, både her til siden, men også til andre - først og fremmest engelsksprogede - hjemmesider, er frygten for overfald eller andre ubehageligheder for kvindelige pilgrimme (ikke mindst pilgrimme fra USA), der gerne vil gå - og måske gå alene - men som er lidt nervøse.
Jeg har tidligere her på siden skrevet om kvinder på Caminoen - farligt eller ikke farligt ! Se eventuelt her: http://www.jakobsvejen.dk/2017/01/kan-kvinder-ga-caminoen-alene-3.html
Men de episoder, som der har været, har altså ikke fået færre kvinder på pilgrimsvandring - tværtimod. Her i april - maj i år er kvinderne nu i overtal sammenlagt på alle caminoerne i Spanien - og formentlig primært på Camino Frances. I får lige de seneste tal for de enkelte ruter i Spanien for april i år her, med den procentvise andel af alle ruterne i parentes : Camino Frances 17.118 (53,96%); Camino Portugues centralruten 7.941 (25,03%); Camino Portugues langs kysten 1.884 (5,94%); Camino Ingles 1.435 (4,52%);Camino Primitivo 1.244 (3,92%); Via de la Plata 978 (3,08%); Camino del Norte 914 (2,88%); Invierno de Camino 101 (0,32%); Muxia-Finisterre 64. Det er værd at bemærke, at Camino del Norte har haft så få pilgrimme i april, men det vil givet stige her i maj og resten af sommeren.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar