fredag den 24. maj 2019

Skotsk navneforandring fra The North Highland Way to Camino

The Camino of St. Brian hedder en ny pilgrimsrute i Skotland ...... eller er der alene tale om navneforandring af en gammnel kending.
Det spanske navn for vej, Camino, går sin sejrsgang over hele Europa - ja selv til Møn her i landet, hvor turistindustrien håber på, at den spanske succes smitter af. Så derfor starter denne historie ikke i Skotland, som den burde, men et helt andet sted. For forholdsvis få år siden gik jeg en lille uges tid af Jakobsweg Bayern, der som navnet siger, er en pilgrimssti i Bayern, der forsøger at følge den rute - sådan nogenlunde - , som de fleste pilgrimme tog i mniddelalderen, og hvor man som pilgrim passerer en hel del Jakobskirker. Efter nogle få dage på stien blev jeg mere og mere overbevidst om, at her havde jeg altså gået før - det lignede noget jeg kendte, og jeg følte mig rimelige hjemme på stien, selvom et eller andet var anderledes. Så pludselig på et skilt var Jakobswegs-muslingemærket faldet/revet af og nedenunder fandt jeg et mærke med Europäische Kulturweg, som jeg havde gået en hel del år før. Jeg spurgte selvfølgelig ved først givne lejlighed vidende tyskere om, hvad der var sket. Jo, den med Kulturweg var ikke helt så moderne mere, så nu havde stien bare ændret navn til Jakobsweg og pludselig var der folk på stien, kroerne langs, samt på overnatningsstederne igen. Dog med en lille undtagelse, hvor stien før havde gået uden om alle byerne - natur, gik den nu igennem byer med middelalderkirker, helst kirker opkaldt efter Apostlen Jakob. I dag findes der et utal af Jakobswege (Camino de Santiago) i Tyskland, og jeg har med stor glæde fulgt nogen af dem. Men om det er gammel vin på nye flasker ved jeg ikke !
Og nu er det efterhånden små tyve år siden, at jeg gik af the West Highland Way. West Highland Way er en vandresti i Skotland, der er ca 150 km lang, og går fra Glasgow i syd til Fort William i Det skotske Højland. Men, der er andre lignende stier i Skotland bl.a. The North Highland Way, men i de senere år har der været så få vandrere på stien, at den er næsten glemt. Og hvad gør man så, hvis man vil lokke gående til. Ændrer navn til Camino, Way of Sankt James eller noget i den retning. Og nu er den der, The Camino of St. Brian. Hjemmesiden hedder stadig det samme: https://northhighlandway.co.uk/ Men når du åbner siden bliver du mødt af den kendte muslingeskal med CSJ "stemplet" i, og nedenunder: The Confraternity of Saint James. Buen Camino herfra med navneskiftet, men jeg ser frem til at høre hvem St. Brian er. Jeg har kun hørt om en engelsk St. Brian, en katolsk præst, der blev hængt i 1600 tallet, fordi han ikke mente, at Den engelske Konge var kirkens overhoved. Den pågældende St. Brian var ikke skotte. Men der kan findes andre; så måske følger der en fortsættelse til navneændringen senere.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar