fredag den 7. december 2018

Hvornår er det bedst at gå Camino Primitivo ?

En del pilgrimme er så småt begyndt at forberede næste års pilgrimsvandring, viser både mail-boksen og hjemmesiden her på www.jakobsvejen.dk
Aldrig om vinteren, hedder svaret på et spørgsmål, der lyder: Hvilke tid af året er det bedst at gå Camino Primitivo ? . Men det bliver straks lidt sværere, hvis undertegnede skal være mere præcis, men jeg vil ikke anbefale nogen at gå før omkring 1. maj, selvom jeg har set på nettet, at en del stiger til vejrs i bjergene mellem Oviedo og Lugo allerede i midten af marts eller i begyndelsen af april - alt efter, hvornår påsketiden starter. Jeg har gået Camino Primitivo to gange; første gang i 2016 slut september-start oktober med ankomst til Santiago, den 8. oktober, anden gang i år med ankomst til Santiago, den 9. oktober (se caminodagbog under den 12. oktober 2018), så begge gange på samme årstid. Derfor må en en del af mit svar bygge på andre pilgrimmes erfaringer.
Vinteren kan IKKE anbefales. Det er simpelthen for farligt at gå i bjergene i sne, selvom jeg har læst, at nogen gør det. Spørgsmålet er hvornår sneen (og mudderet) er væk. Jeg ville nødig selv gå i mudder i marts-april, og jeg vil derfor anbefale Camino Primitivo fra maj til og med oktober, eventuelt ind i november.
Her et foto tæt toppen af etapen "por Hospitales" i ca 1200 meters højde fra 29. september i år, der viser, at det nogle dage på denne årstid er muligt at gå uden overtøj i bjergene. Jeg har ikke hørt om store varmeproblemer på Camino Primitivo - selv i juli-august, som det f.eks. er tilfældet på Via de la Plata, hvor der de seneste år har været dødsfald, senest i august i år, hvor en tysk pilgrim døde af tørst ( Se eventuelt to små artikler her på siden under, den 13. august i år).
Men Camino Primitivo er en nordspansk rute beliggende rimelig højt, så temperaturerne er generelt væsentlig lavere end omkring Sevilla. Derimod skal man som dansker tænke på, at det kræver noget at gå op og ned i bjergene på Camino Primitivo. Derfor anbefaler jeg, at man - som en slags træning - begynder at gå før Oviedo; nemlig et sted på Camino del Norte, der har forbindelsespilgrimsstier med herberger, afmærkning og "det hele" til Oviedo.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar