mandag den 4. december 2017

Fra 68 pilgrimme årligt til 300.000

Pilgrimsvandringen har - med Santiago de Compostela som igangsætter - oplevet en utrolig renæssance. Formentlig den største siden middelalderen.
Motiverne er formentlig ændret fra lidt til meget for mange af de millioner af mennesker, der de seneste år har taget rygsækken på og bevæget sig ud på de mange reetablerede pilgrimsstier i Europa. Men der er ingen tvivl om, at der aldrig har gået så mange tusinde af pilgrimme årligt rundt på Europas pilgrimsstier som nu - heller ikke i midelalderen, hvor antallet af europæere kun var en lille brøkdel af det nuværende befolkningsgrundlag. Af oversigterne fra pilgrimskontoret i Santiago kan man læse, at over 40 % af nutidens pilgrimme går til Santiago af primær religiøse grunde. Lidt flere går af en kombination af religiøse og andre motiver, mens knapt 10 % går af ikke-religiøse grunde. Så selvom motiverne fra middelalderen formentlig er ændret, har pilgrimsvandring i vores årtusinde også noget med religion/kristendom at gøre. Og antallet stiger som sagt eksplosivt.
Bedst statistik laver de i Santiago de Compostela, der er målet for langt de fleste 2000 års-tals pilgrimme. Den spanske hjemmeside caminomilenario.com har lavet en oversigt for antallet af Santiagopilgrimme hel tilbage til 1970, før der blev sat gule pile hele vejen fra Saint Jean Pied de Port til Santiago, - altså fra den gang hvor pilgrimmene selv måtte finde vej, selvom et gammel slidt skilt eller en gammel sten enkelte steder hjalp dem på vej.
I 1970 gik 68 pilgrimme til Santiago. Tallet ændrede sig ikke stort i 1970erne, lidt op og ned, med de hellige år - ca hvert 6 ( hvor Sankt Jakobsdag falder på en søndag) - som udntagelsen, hvor antallet af pilgrimme kunne tælles i flere hundrede. 1986 bliver det første Ikke-hellige år, hvor antallet af pilgrimme springer rammen og flerdobles. Det er altså 30 år siden, at pilgrimsvandringens renæssance for alvor begyndte.
Jeg har taget nedenstående tegning fra http://caminomilenario.com . På deres egen hjemmeside kan du se de præcise tal for antallet af pilgrimme år for år

Ingen kommentarer:

Send en kommentar