torsdag den 7. december 2017

Camino Mozárabe for de garvede pilgrimme

Camino Mozárabe, der begynder tre forskellige steder i det sydøstlige hjørne af Spanien, er begyndt at blive mere populær for "veteranpilgrimme".
De pilgrimme, der har gået alle de kendte "store" pilgrimsruter i Spanien er nu begyndt at gå de mere ukendte og senest afmærkede ruter. En af dem, der nu ser ud til at blive mere populær, er Camino Mozárabe, der har ikke mindre end tre startsteder i det sydøstlige hjørne af Spanien: Almería, Malaga og Jaén. Ruterne fra de 3 startsteder støder sammen i den lille by Baena ca 60 km før Cordoba, hvorfra ruten fortsætter mod Via de la Plata, som den forenes med i romerbyen Mérida.
Pilgrimsruten blev kun brugt sporadisk middelalderen. Mozarab er det navn som Mauerne brugte om de lokale kristne, da de styrede store dele af Den iberiske Halvø fra 800 tallet og frem. Selvom Mauerne sad hårdt på magten fik de lokale Mozarab i perioder lov til at gå til det kristne pilgrimssted i Santiago de Compostella. Ruten kom fra flere byer i det muslimsk styrede område, deraf det samme navn på de tre ruter, der støder sammen fra hvert sit sted i den lille by Baena.
I dag gør lokale pilgrimsforeninger arbejder på at gøre disse caminoer mere populære, og især ruten fra Almería nævnes nu som en mulighed på flere pilgrimshjemmesider. Den lokale pilgrimsforening gør en stor indsats for denne rute, sehttp://www.almeriajacobea.es/p/el-camino-mozarabe-en-almeria-en-los.html , og de opfordrer alle, der vil gå den, til at skrive til dem, når de starter på ruten, almeriajacobea@gmail.com , idet den lokale pilgrimsvenneforening så vil sikre alle pilgrimme overnatning, hvis der - mod forventing - pludselig skulle være fuldt hus på de små herberger undervejs.
Jeg har ikke selv gået ruten og kan derfor kun anvise hjælp de steder, hvor jeg selv ville forsøge mig, hvis jeg skulle af sted. De to spanske hjemmesider http://www.mundicamino.com og www.gronze.com er undtagelsesvis ikke informative om dette stykke. Jeg kan på nettet læse, at en del pilgrimme, der er "trætte af ræset" på de kendte ruter, har planer om at gå Camino Mozárabe fra Almería i 2018, og at den lokale pilgrimsforening lover at hjælpe alle godt på vej.
Så Buen Camino til dem, der har lyst at prøve en af de ruter i middelalderen, hvor pilgrimmene ofte skulle argumentere meget overfor den muslimske regeringsmagt for at få lov til at gå.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar