torsdag den 25. januar 2024

Nok en gang: Er der trængsel i Pyrenæerne ?

Camino Frances: Antallet af Pilgrimme, der passerer Pyrenæerne, er stort set stagneret  de seneste ca ti år med et lille fald de seneste to år.

Jeg tænker på at gå Caminoen i slut april-maj, vil der være så mange på ruten, at det er som at gå på Strøget i København, lyder et spørgsmål. Min formodning: Antallet af danske pilgrimme, der passerer Pyrenæerne stiger hvert år, men det samlede antal pilgrimme i Pyrenæerne ( Fra Saint Jean Pied de Port og videre mod Santiago) er stort set uændret de seneste år med undtagelse af tiden under Corana-pandemien. 

Kendsgerning: Der bliver flere og flere pilgrimme på Camino Frances hvert år, men der er sket en stagnation i det samlede antal af "langdistance-pilgrimme" og en eksplosion i antallet af kortdistancepilgrimme (pilgrimme, der går 100 til 150 km før Santiago).  Mange Pilgrimme er gengangere, hvilket betyder, at de ofte vælger en anden rute næste gang, hvilket faktisk - i følge pilgrimskontoret i Saint Jean Pied de Port, og det første overnatningssted efter, Klostret i Roncesvalles, har ført til et lille fald i antallet af pilgrimme, der begynder deres pilgrimsfærd i Saint Jean Pied de Port. Og det opvejes ikke af, at der er en lille stigning i antallet af pilgrimme, der går endnu længere og begynder deres pilgrimsfærd i Le Puy en Velay eller en anden startby med over 1.000 km til Santiago.

Dernæst: Antallet af danske pilgrimmne stiger hvert år ( I fjor over 3.500), og det er min formodning (ikke statistiks belæg), at en hel del af de danske pilgrimme går "Caminoen", som det kaldes i Danmark, fra Saint Jean Pied de Port.

Konklusion: Går du i april-maj vil der være trængsel på Camino Frances, men ikke mere trængsel end der har været i flere år med et stort dyk i antallet under Coronapandemien. Sandsynligheden for at møde andre danske pilgrimme undervejs, vil til gengæld være stigende. Det samlede antal pilgrimme, der går ad Camino Frances mange kilometer er dog så stort, at du i højsæsonen april-maj kan komme ud for at finde herberger med "Alt optaget-skiltet" uden for. Herunder en grafik hentet på hjemmesiden for Pilgrimskontoret i Saint Jean Pied de Port, der på deres facebookside ofte har en diskussion/information om netop det emne. Du kan finde deres facebookside her:   https://www.facebook.com/groups/818222641542543/?locale=fr_FRIngen kommentarer:

Send en kommentar