torsdag den 18. januar 2024

Camino Frances: Alternativ til Sarria ?

Camino Invierno er en velafmærket camino i en bue uden om de højeste galiciske bjerge, der via den sidste del af Via de la Plata rammer Santiago de Compostela.

Jeg vil gerne gå Caminoen fra Saint Jean Pied de Port, men  har hørt, at der på de sidste 100 kilometer til Santiago er ren "Rush Hour", er der andre muligheder ?, lyder spørgsmålet. Og da dette spørgsmål formentlig stilles af mange pilgrimme, der går fra Pyrenæerne til Santiago ad Camino Frances, får I alle svaret her:

Ja; der er en anden mulighed, der dog betyder, at man skal "forlade" Camino Frances i Ponferrada for at gå ad den forholdsvis nye reetabelerede Camino Invierno, der er noget længere end den direkte vej over bjergene, ligesom man ikke får oplevelsen ved at passere bjergene ved o Cebreiro.

Her først lidt statistik: ca 1/3 af samtlige santiagopilgrimme i 2023 begyndte deres pilgrimsfærd i Sarria, hvilket er over 131.000 pilgrimme, dertil kommer de mange der starter i Saint Jean Pied de Port ( ca 800 km før Santiago) eller for den sags skyld i Le Puy en Velay (ca 1.600 km før) eller i andre byer der imellem. Mit gæt er, at ca 200.000 pilgrimme passerer Sarria årligt på deres pilgrimsfærd ad Camino Frances. Det giver langt over 500 pilgrimme dagligt fordelt på hele året, men da langt de fleste pilgrimme går i sommerhalvåret vil der ofte være langt over 1.000 pilgrimme dagligt på hver etape fra Sarria mod Santiago, og de vil være der stort set samtidigt, da alle begynder at gå om morgenen eller tidlig formiddag og ankommer i løbet af eftermiddagen. Der er med andre ord trængsel (og en del larm) over alt. For nogle pilgrimme charmerende og en oplevelse for sig selv - for andre det modsatte. 

Antal kilometer ad de to Caminoer:

Camino Frances: Antal kilometer Ponferrada - Santiago ca 230   

Camino Invierno Antal kilometer Ponferrada - Santiago ca 265  

Altså en til to dagsetapers forskel, alt efter hvordan den enkelte pilgrim vælger at dele. 

Overnatning:  

Camino Frances: Der er masser af muligheder for overnatning;  men trængslen kan være så stor, at det kan være nødvendigt at reservere på forhånd. Men principelt set, kan man selv vælge længden på sine etaper. Der er altid et herberg, et hotel eller pension indenfor få kilometer.

Camino Invierno: Her er der langt færre overnatningsmuligheder. ofte møder du ikke andre eller kun meget få pilgrimme på en etape. De manglende overnatningsmuligheder gør planlægning lidt mere nødvendigt.

Prøv selv at se begge caminoer på www.gronze.com, som har både oversigter over selve ruterne, samt alle overnatningsmulighederne med.

Og min egen holdning: Jeg er til begge ruter. Og jeg har gået begge ruter. Camino Frances er stadig fascinerende, selvom jeg på min seneste tur via Sarria i marts i fjor var lidt irriteret en nat på et fyldt herberg, da lærerne til en skoleklasse var "stukket af", og først dukkede op efter midnat, hvorefter skoleklassen på vej til Santiago larmede, så det var svært at sove. Men omvendt er det også fantastisk at se store grupper af pilgrimme, mest spanske, fylde kirkerne  (så det næsten kniber med nok siddepladser) undervejs hver evig eneste aften. Da jeg gik pilgrimsvandring i Spanien i 1990erne gik stort set alle de få pilgrimme, vi var, sammen i kirke og sammen om aftensmaden uanset om den foregik på restaurant eller blev lavet i fællesskab på herberget. Når jeg går af Camino Frances nu er antallet af pilgrimme steget eksplosivt, men antallet til pilgrimsmesserne er reelt faldende indtil de spanske grupper dukker op - lidt småt i O Cebreiro for at kulminere efter Sarria. 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar