søndag den 26. november 2023

Vinterpilgrim: Overnatning ?

Her nok et forsøg på at hjælpe pilgrimme, der går om vinteren eller i det tidligere forår på vej, når det gælder overnatningsmuligheder.

Jeg har før henvist til link med overnatning på  Camino Frances i vinterhalvåret. Men jeg gør det her - på given foranledning -  igen og udvider link-listen lidt, men først et råd.

Jeg har aldrig selv gået Camino i december og januar, men jeg har erfaring fra primo november, februar og marts. I fjor (2022) gik jeg Camino Portugues ad Kystruten i februar, og i år ad Camino Frances i marts. Jeg gjorde det til en vane - næsten altid -  på begge camino'er at ringe til dagens herberg - enten eftermiddagen før eller samme morgen for at sikre en seng om aftenen. Det skete, at informationerne på nettet IKKE stemte overens med virkeligheden. Der var flere lukkede herberg på begge ruter end forventet. Fra den seneste tur følgende oplevelse. 

I marts i år på 3. etape efter Leon mod Foncebabon kunne jeg ikke forestille mig, at det kristne herberg på toppen, Albergue Parroquial Domus Dei, skulle være lukket. På hjemmesiden stod, der højt og tydeligt, at de åbnede 1. marts. Da jeg dukkede op, var der en seddel på døren: "Lukket" ingen begrundelse. Og det åbnede ikke.  MEN heldigvis havde en af byens pensioner netop åbnet for sæsonen dagen før, og jeg fik det sidste ledige værelse (Hvor heldig kan man være). Et andet herberg i byen "reklamerede på døren" med åbner senere i dag. Men det åbnede aldrig den dag.  Forårssolen skinnede, og jeg sad udenfor min pension og fulgte de pilgrimme, der kom op af bjerget efter en lang dag. Og det var faktisk en del: "Ingen overnatning til nogen af dem" Deres muligheder var begrænsede: 

1) De kunne fortsætte til fods, op forbi jernkorset og ned til El Acebo ca 11 km ( Det er en rimelig lang distance så sent på dagen). 2) De kunne tage en taxi til El Acebo forbi jernkorset, hvilket heller ikke var særlig attraktivt. Eller 3) De kunne gå 5-6 km tilbage ned ad bjergstien igen til Rabanal for at gå samme vej op igen næste dag. 

Pilgrimmene valgte - alt efter formåen - alle tre løsninger. Men ingen var glade for valget og temmelig desorienterede. Ikke mindst overfor det private herberg, der reklamerede "på døren" med at åbne senere samme dag. 

Derfor følgende råd:  Ring altid i forvejen, når du går camino uden for sommersæsonen. Og her  3 lister til Camino Frances, som du kan bruge om vinteren med min "vinterfavoritsliste først". I sommerhalvåret er min favorit stadig www.gronze.com. 

http://www.aprinca.com/alberguesinvierno/

Og her en belgisk/fransk liste, som mange pilgrimme foretrækker. Den findes både som netside og som PDF:

https://verscompostelle.be/cohebege.htm

https://verscompostelle.be/Document/frances.pdf

Og endelig www.gronze.com , hvor en del - især private herberger - ofte glemmer at opdatere åbningstider og andre informationer - IKKE når de åbner, men når de lukker.

https://www.gronze.com/camino-frances

Ingen kommentarer:

Send en kommentar