fredag den 10. november 2023

Camino Frances fra Pyrenæerne: April som ny højsæson

Pilgrimskontoret i Saint Jen Pied de Port har offentliggjort antallet på de pilgrimme, der har besøgt kontoret i oktober. Og det viser efter undertegnedes opfattelse en ændring i pilgrimmenes valg af startdato på Camino Frances inden turen over Pyrenæerne. 

Først pilgrimskontorets skema. Dernæst min kommentar:


1) Der kom 4.248 ind på pilgrimkontoret i oktober i år. Antallet af oktoberpilgrimme, der går eller ankommer til Saint Jean Pied de Port er stort set uændret de seneste 7-8 år (her ses bort fra Covid19-pausen). Det har tidligere været spået - også af undertegnede - at flere pilgrimme ville begynde at gå lidt senere på året for at undgå det store rush i september. Men noget kunne tyde på, at de korte dage i oktober holder flere pilgrimme fra at gå.

2) Modsat ser det ud i den anden ende, nemlig i april, hvor dagene er væsentlig længere end i oktober. Men hvor det - efter min subjektive vurdering, da jeg ofte har gået i april i både Frankrig, Portugal og Spanien - ofte er mere vådt og koldt i bjergene.  I april er der - næsten - sket en fordobling de seneste små ti år, så der i april i år kom 9.604 pilgrimme forbi pilgrimskontoret.  Altså tæt på antallet i maj og september.

3) Det samlede antal pilgrimme, der passerer pilgrimskontoret i Saint Jean Pied de Port, er de seneste år - efter mange år med stadig flere og flere pilgrimme - stagneret og endda faldet lidt.  I 2019 - året før Covid19 - passerede der 61.104 pilgrimme. I år vil det samlede antal pilgrimme ikke nå meget over 57.000 - måske endda færre. Altså stort set uændret fra 2017. Stagnationen kunne tyde på - men det er kun et gæt - at flere pilgrimme (der går langt) vælger andre ruter end Camino Frances fra Saint Jean Pied de Port (Le Puy eller endnu længere væk).

4) Lidt facts: 

a) Der er stadig et begrænset antal overnatningspladser i Roncesvalles (ca 300 når alt er taget i brug), hvilket har betydet at der nogle dage (hvor mange ved jeg ikke) i højsæsonen i maj og september har været pilgrimme, der måttet fortsætte til fods eller med taxi til de nærmeste mindre byer efter klostret i Roncesvalles. Om det også kommer til at gælde i april fremover. Har jeg - indtil videre - ingen svar på.

b) En hel del spanske pilgrimme begynder deres tur i Roncesvalles - altså på den spanske side af grænsen/Pyrenæerne, og de er derfor ikke en del af statistikken fra Saint Jean Pied de Port.

c) Napoleonsruten over Pyrenæerne åbner 1. april, og samtidig åbner herbergene i Pyrenæerne (Honto, Orisson og Auberge Borda, der alle tager imod bestilling mod forudbetaling). MEN man skal være opmærksom på, at myndighederne (redningsstationerne) jævnligt lukker Napoleonsruten for en dag eller to i april på grund af vejrforholdene, sådan at pilgrimme skal gå via Valcarlos (hvor der i øvrigt også er overnatning).

d) Jeg ved godt, at det ikke er alle, der går på pilgrimskontoret i Saint Jean Pied de Port inden turen over Pyrenæerne, ligesom ikke aller pilgrimme får et Compostela ved ankomsten til Santiago. Men statistikken begge steder er trods det en indikator på, hvor mange pilgrimme, der er på Caminoen på et giver tidspunkt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar