tirsdag den 27. juni 2023

Portugues: Central- eller kystruten ?

Camino Portugues fra Porto: Hvilken rute skal jeg vælge; Kyst- eller Centralruten ? Jeg har læst om megen asfalt på kystruten.

Det er et spørgsmål, som jeg ikke uden videre kan svare klart på. Men her lidt om belægningen på begge ruter, så det - måske/forhåbentligt - bliver nemmere at træffe et valg eller gå en kombination af begge ruter.

Jeg har gået fire gange ad Camino Portugues og enten passeret Porto sydfra eller startet i Porto; to gange har jeg primært fulgt Centralruten og to gange primært fulgt Kystruten, og to gange har jeg lavet et sving rundt om Variante Spirituelle. Og efter min erfaring - men jeg er også en ældre herre - er underlaget på store dele af kystruten (brosten) blevet for hård til mine fødder og knæ. Jeg har haft problemer med de brostensbelagte veje/stier begge gange, hvor jeg primært har gået ad kystruten.

Men det er muligt at krydse mellem ruterne. Kystruten er det første stykke ud ad Porto en slags træbelagte broer over sandet langs kysten. Disse kilometerlange "træbroer/stier" bruges også af lokale til motion, og de er flot beliggende og - efter min erfaring - meget lette at gå ad; også med rygsæk. Men senere går kystruten ind i landet parallelt kysten i bakkerne med udsigt over havet. Her går stierne ofte ad brostensbelagte veje i landsbyerne, samt ad stenbelagte vandrestier i træbevoksninger og skove/parker - oftest kilometer efter kilometer, og denne belægning kan være meget hård ved fødderne. Derfor har jeg valgt, at jeg IKKE fremover vil gå ad kystruten fra Porto. Skal jeg tage turen igen bliver det ud ad centralruten eller en kombination af de to ruter, så jeg ikke kommer til at gå ad de brostensbelagte veje og stier. Centralrutens underlag er - efter min erfaring - langt mere skånsom mod knæ og fødder, selvom om man heller ikke her undgår en del asfalt.

Der har i foråret været en længere debat om samme emne på den engelsksprogede hjemmeside: caminodesantiago.me . Debatten om belægning på Caminoen fra Porto kan læses her: https://www.caminodesantiago.me/community/threads/which-route-to-choose-in-terms-of-asphalt-roads.80925/     

Og her et foto af undertegnede fra februar 2022, hvor jeg hviler fødderne med udsigt til brostensbelægningen, der er typisk - både gennem bebyggelse og i skovområder - for flere etaper på Kystruten.Ingen kommentarer:

Send en kommentar