lørdag den 24. juni 2023

Butafumeiro med mindre uheld

Den spanske Radiostation, La Rioja Info/Camino de Santiago, har lavet en artikel og et program om de uheld/mindre ulykker, der har været med det store røgelelseskar "del Botafumeiro" i dets snart 524 års  virke.

Nederst et link til La Rioja Info; Camino de Santiago, men først et foto fra undertegnedes seneste tur ad Camino Frances og besøg i Katedralen marts i år, og dernæst et lille resume af del Botafumeiro's historie.


Det svingede første gang, den 25. juli 1499 på Sankt Jakobsdag, og allerede første gang faldt det ned; heldigvis uden at gøre større skade. Den 23. maj 1622 gik rebet i stykker, slidt op og udsat for pres, da del Botafumeiro faktisk har en tophasteighed tæt på 70 kilometer i tomen. Et par pilgrimme kom lettere til skade.  Den franske konge, Ludvig den 11., donerede derefter et tov/kæde af sølv, som blev ødelagt af Napoleons soldater  i 1809, og rebet er - som erfarne pilgrimme ved - ikke længere af sølv.  Nogle pilgrimme er siden kommet lettere til skade, fordi de  - trods alle advarsler på diverse sprog - rejser sig op under del Botafumeiros svingninger, således brækkede en tysk pilgrim en gang næsen, da han kom for tæt på.

Men læs selv og hør her nogle af de mange historier om del Botafumeiro her:

https://lariojainfo.net/los-accidentes-mas-graves-del-botafumeiro-al-largo-de-su-historia/

Ingen kommentarer:

Send en kommentar