fredag den 10. februar 2023

Under 1/3 af Santiagopilgrimmene går af primært religiøse grunde

Forskere på Universitetet i Santiago de Compostela har lavet en større spørgeundersøgelse af Santiagopilgrimmenes motiver, opleverse og personlige udbytte af en pilgrimsvandring til Santiago de Compostela: Herunder lidt af hovedtallene. Nederst et link til dagbladet el Correo Gallego's artikel om emnet, samt et link til den samlede undersøgelse.

Næsten 7 ud af hver 10 pilgrimme ( 67,9 %) der begiver sig på Camino de Santiago, siger i undersøgelsen, at de har et åndelige motiv/ en spirituel grund til at tage rygsækken på og tage afsted. Det er hovedkonklusionen i et forskningsprojekt foretaget af forskere fra USC (Universitet i Santiago),  mens de, der går primært (kun) af religiøse årsager, kun udgør 27,9 procent af samtlige pilgrimme.

Vi har stillet 1,5 millioner spørgsmål til pilgrimme på spansk, engelsk og portugisisk. Og hvad angår spiritualitetens indvirkning på pilgrimme til Santiago, har vi brugt en database med 1.546 undersøgelser udfyldt af pilgrimme, siger professor María Luz Loureiro, der er en af forskerne bag undersøgelsen.

Det har været muligt at krydse ja i flere felter, så her lidt af de motiver, som pilgrimme giver for at gå til Santiago:

"Den vigtigste motivation" ved valfarten angives altså, som  åndelig (67,9%),  Herefter rekreation og afslapning (42,4%), kulturelle årsager (40,4). %), sport og friluftsliv (34,3 %) og strengt religiøse årsager (27,9 %). 

Efter Caminoen siger 44,4 % af de adspurgte, at de er vendt tilbage "med fornyet energi og et andet fokus på deres liv"; mens 27,3%  at Caminoen har ændret deres syn på livet, hvilket - i følge forskerne - viser, at "disse pilgrimme føler, at de ikke helt er den samme person som før". 17,1 % anerkender at have oplevet "spiritualitet eller Guds eksistens på en meget dybere måde"; og 6,1 % fremhæver at have "vendt tilbage med ønsket om at tjene Caminoen som frivillig" Kun  5 %, siger, at de ikke har haft noget åndeligt- eller anden konkret udbytte af en pilgrimsvandring til Santiago. 

Undersøgelser viser, at både pilgrimme og potentielle pilgrimme har et positivt billede af Caminoen, siger forskerne, som tilføjede, at det faktum, at deres forventninger til Caminoen er identisk med deres motiver til at gå på Caminoen, ser ud til at opmuntre dem til at få noget ud af denne oplevelse. 

98% af pilgrimmene angiver, at Caminovandringen har været tilfredsstillende eller meget tilfredsstillende, og 97% siger, at de vil anbefale den til venner og bekendte.


Her et foto (19 sep. 2022) fra en pilgrimsmesse fra det lille genopbyggede kapel i den lille bjergbebyggelse Foncebabon (kun 12 faste indbyggere) knapt 2 km før Jernkorset, hvor både præst og alle kirkegængere af meget forskellige nationalitet var Santiagopilgrimme. 

Undertegnede har forsøgt at sammenligne resultaterne af undersøgelse med de årlige statistikker af pilgrimmes motiver, som pilgrimskontoret i Santiago har lavet siden starten af 1980erne, og her er det tydeligt, at den procentvise andel af pilgrimme, der går af ikke religiøse-grunder er eksplosivt stærkt stigende, men da antallet af pilgrimme, der årligt går til Santiago, ( over 400.000 i 2022 og forventet en halv million i 2023, fra nogle få tusinde for 40 år siden) er der i tal flere, der går af religiøse årsager i dag, men de udgør en stadig procentvis minde og mindre del.

Her avisartiklen fra el Correo Gallego:

https://www.elcorreogallego.es/amp/santiago/solo-el-279-de-los-peregrinos-hace-el-camino-por-motivos-puramente-religiosos-FE13243215

Og her den PDF, som forskerne bag undersøgelse uddelte på pressemødet i Santiago, den 7. februar i år.

https://archicompostela.es/wp-content/uploads/2023/02/Percepciones-y-espiritualidad.pdf

Ingen kommentarer:

Send en kommentar