lørdag den 2. juli 2022

Santiagopilgrimme går færre etaper end tidligere

I går kom der 2.601 pilgrimme ind til katedralen i Santiago. Tal der fuldstændig ligner antallet af pilgrimme fra før Coronapandemien - endda med pil opad. Men der synes alligevel at være to meget store forskelle i forhold til tidligere. Indtil videre alene en tese/ et kvalifiseret gæt fra undertegnede, mens vi venter på statistikken fra pilgrimskontoret i Santiago.

1) Santiagopilgrimmene går langt færre etaper (kilometer for at nå Santiago) end tidligere. En tendens, der allerede  havde vist sig - inden Coronapandemien, se graffen lige under her fra www.gronze.com  over  det gennemsnitlige antal kilometer årligt fra 2004 til 2018- altså til lige før Coronaen, for pilgrimme, der fik et Compostela (en slags bevis for pilgrimsfærd til Apostlens Jakobs grav). Denne tendens til færre kilometer i gennemsnit syntes her under et år efter, at der igen for alvor er kommet gang i pilgrimsvandringen, at være blevet forstærket.



2) Pilgrimme, der primært går af religiøse/kristen begrundelse synets at være blevet færre, hvilket kan ses af de foreløbige månedlige opgørelser af motiver for de Santiagopilgrimme, der beder om et Compostela på pilgrimskontoret i Santiago. Og en personlig iagtagelse - som kan være tilfældig - fra henholdsvis hele Camino Frances (september-oktober 2021), Camino Portugues langs kysten (februar-marts 2022, samt Camino Aragones fra Oloron Saint Marie via Puente la Reina til Pamplona (maj 2022), viste, at der var langt færre til pilgrimsmesserne undervejs end før Coronaen. Dog ændrede det sig væsentligt på Camino Frances i eferåret efter o Cebreio - altså forholdvis tæt på Santiago - da mange spanske pilgrimme sluttede sig til - flere i grupper inkluderet en pilgrimspræst, hvor antallet af pilgrimme til diverse messer - som der var rigtig mange af - steg eksplosivt.  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar