søndag den 31. juli 2022

"Rigtige pilgrimme" kræver 300 km for et Compostela


Camino Frances Federation (CFF), der består af 18 pilgrimsforeninger i Spanien, samt la Fraternidad Internacional del Camino de Santiago (FICS), der er den internationale pilgrimsforening foreslår, at antallet af kilometer, der skal gåes,  for et compostella hæves fra 100 km til 300 km.

Diverse pilgrimsforeninger har på et møde i Jaca i Aragones, den 28. juli,  nok en gang rejst spørgsmålet om antallet af kilometer, der bør gåes for at Katedralen i Santiago skal give et Compostela ( en slags bevis for veloverstået pilægrimsfærd). Begrundelsen skulle være, at man ødelægger Caminoen med det nuværende "100 km's krav", fordi rigtig mange pilgrimme beynder deres færd ca 100 km før Santiago, og derved skaber en slags "massevandring/trængsel", der er skadelig for Caminoens sande ånd.

PS: Jeg ved ikke, om den danske Santiagopilgrimsforening,(som jeg ikke er medlem af) - "Danske Santiagopilgrimme" bakker op om kravet fra FICS (den internationale pilgrimsforening), men det har de tidligere gjort. PT fremgår det ikke af Danske Santiagopilgrimmes hjemmeside, hvilken holdning de har.

Du kan læse om mødet i Jaca og pilgrimsforeningernes krav/forslag til Katedralen (Den katolske Kirke) og den Galiciske Lokalregering, samt mere detaljeret om pilgrimsforeningerne begrundelse for 300 kms kravet her:

https://jacetaniaexpress.com/advierten-del-peligro-de-la-regla-de-los-100-kilometros-para-el-futuro-del-camino-de-santiago-frances/

En personlig kommentar: Jeg er dybt uenig med pilgrimsforeningerne CFF, herunder den internationale forening FICS. For mig personligt er pilgrimsvandring IKKE nogen sportspræstation, men lige så meget en åndelig/kristen fordybelse, og det er min personlige "subjektive" erfaring, at der er langt flere til pilgrimsmesser og langt mere åndelig pilgrimsvandring på de sidste 100 km på Caminoerne mod Santiago end på de første. På min seneste pilgrimsvandring af Camino Frances i september/oktober i fjor fra Saint Jean Pied de Port til Santiago kunne antallet af pilgrimme til  pilgrimsmesser undervejs de første 600-700 kilometer oftest tælles på en hånd, mens antallet af pilgrimme på herbergerne, der røg ud og ind af vinduerne om natten, fordi de skulle more sig i byen, var langt flere, ligesom mange pilgrimme, som jeg talte med ikke lagde skjul på, at de gik pilgrimsvandring for at få en "på opleveren" med "spansk tapas og vin", som et par unge danske pilgrimme udtrykte det. Ved indgangen til Galicien omkring Villafranca del Bierzo ændrede Caminoen ganske rigtig karakter, idet større grupper, det være sig familiegrupper, unge i flok med en præst forrest eller dele af spanske menigheder på valfart/pilgrimsvandring,  fyldte stierne og kirkerne om aftenen til bristepunktet. Og det kunne ganske rigtigt tage lidt tid at komme forbi de mange langsomt gående i "overhalingssporet" Og hvad så !!!! Pilgrimsvandring er ikke en sportspræstation, og nogen af pilgrimmene var ovenikøbet i rullestol, som blev skubbet af andre. Det var for undertegnede en stor oplevelse at have fællesskab med disse grupper; og de mange pilgrimsorganisationer, der kræver 300 km for et Compostela har i min optik ikke mere ret til at kalde sig "rigtige" pilgrimme med den "rigtige" pilgrimsånd end de mange tusind, der begynder deres pilgrimsfærd i Sarria eller andre byer i godt 100 kms afstand fra Santiago.
2 kommentarer:

  1. Er så enig med deg Blir spennende å se hva den norske foreningen mener.

    SvarSlet