onsdag den 27. juli 2022

Le Puy-ruten - den franske Camino

Det er anderledes at gå i Frankrig end i Spanien, men rent praktisk er der flere ruter med masser af overnatning og service undervejs.

Jeg vil gerne gå fra Le Puy i september, hvordan er mulighederne, lyder spørgsmålet i forkortet form her til www.jakobsvejen.dk. Her et forsøg på et svar, samt links til praktisk hjælp.:

Jeg har gået Le Puy-ruten ( Ruten med de mange navne: Via Podiensis, GR 65, Chemin de Puy en Velay eller Chemin Saint Jacques de Compostelle) 3 gange i henholdvis 2010, 2014 og 2019. Frankrig har mange andre pilgrimsruter -  mod først og fremmest Pyrenæerne og Santiago, men også mod Rom (Italien). Flere af dem med rimelig god service undervejs, men denne artikel handler alene om ruten fra Le Puy, der i øvrigt i dag er forbundet med Geneve og pilgrimsruterne gennem Schweiz og Tyskland.

Le Puy-ruten er - efter undertegnedes opfattelse -  en ualmindelig flot og spændende pilgrimrute med en fantastisk smuk start over Centralmassivet videre gennem flotte byer og landbrugsland til Pyrenæerne, hvor den støder sammen med andre franske ruter før og ved Saint Jean Pied de Port, hvor turen kan fortsættes af Camino Frances mod Santiago.

1) Jeg har lavet en pilgrimsdagbog fra min seneste tur i 2019 (hvor jeg forlod ruten og gik en anden vej tre-fire etaper før Saint Jean Pied de Port). Den kan læses her:

http://www.jakobsvejen.dk/2019/06/28-dage-pa-via-podiensis-mm-ca-760-km.html

2) I september vil der være rigtig mange andre pilgrimme på ruten - primært på det første stykke fra Le Puy en Velay til Conques, hvor det - desværre kan - anbefales at reservere sengeplads i forvejen - senest dagen før pr. telefon, hvor man i øvrigt ofte vil høre, at alt er besat. Som en venlig vært sagde på min seneste tur for nu over 3 år siden. Maj og september har vi altid helt udsolgt af senge.(Foto: Mange lodsejere langs pilgrimsruten fra Le Puy har lavet små rastepladser med stoleudsætning, vanddunke og nogen steder sågar med frugt, kager eller lignende langs pilgrimsstien)

3) Prismæssigt er Frankrig ( og også ruten fra Le Puy) lidt dyrere - nogen vil sige en del dyrere - end at gå i Spanien, men billigere end at gå i f.eks. Italien og Tyskland. Der er en del herberger med sovesale undervejs til en forholdsvis rimelig pris. Standarden - herunder rengøring er højere end i Spanien. 

4) Kirkerne er generelt åbne, og der er en del kirkelig betjening, men Frankrig har også præstemangel, så en del steder er det lægfolk, der står for en en slags pilgrimsgudstjeneste/pilgrimsbøn eller lignende. Klostrene på ruten modtager pilgrimme, og bl.a. i Conques vil der i september bo næsten 100 pilgrimme hver nat, og der vil være både fælles spisning og pilgrimsgudstjeneste.

5) I Frankrig er det mere reglen end undtagelsen, at pilgrimmene spiser sammen om aftenen.

6) Det store flertal af pilgrimme vil være franskmænd og fællesssproget er - meget naturligt - fransk. Nogle taler selvfølgelig engelsk, men - jeg kan forstå på andre pilgrimme, at uden nogen kendskab til fransk kan man godt føle sig lidt isoleret undervejs. Franskmænd er generelt meget høflige, og på pilgrimsruterne er det min erfaring, at man forsøger at inddrage alle andre pilgrimme i snak og fællesskab - ikke mindst i kirken og ved måltiderne. 

7) Guides: 

a) Verdens første pilgrimsguide, der stadig udkommer, er den franske MiamMiamDodo, som varmt kan anbefales ved vandring i Frankrig. Se her:

https://chemindecompostelle.com/la-collection-des-guides-miam-miam-dodo/

b) Den spanske hjemmeside www.gronze.com har faktisk en rigtig god information - også etapevis. den kan ses her: https://www.gronze.com/camino-santiago-le-puy

c) Min egen yndlingshjemmeside med information om at gå pilgrimsvandring i Frankrig, er denne: https://www.webcompostella.com/

d) Amerikaneren Rob Forrester har lavet sin egen - engelsksprogede -  guide for ruten:

https://www.caminowayoflife.com/via-podiensis-le-puy-guide?fbclid=IwAR1I944ahQfUVyqr9N3W54j8AzStSEIINkxfMPaoDv0DuO5AIas6WvOJSEo

e) Hvis du via Google søger på GR65 kommer der en masse hjemmesider op med information om ruten. 

Har du/I flere spørgsmål om at gå i Frankrig, så send en mail til mig: jakobsvejen (snabel a) gmail.com


Ingen kommentarer:

Send en kommentar