mandag den 25. juli 2022

Santiagokagens historie på Sankt Jakobsdag

Når pilgrimmene entrer Galicien ved o Cebreio på vej til Santiago begynder "Tarta de Santiago" at blive fast efterret for mange, men traditionen er yngre end mange tror.

Her Sankt Jakobsdag er der gadefest i Santiago, hvor et mylder af tusindvis af mennesker gør det svært at komme frem på gaden. Festen blev indledt allerede i går med fyrværkeri, og i dag fortsætter det med festmesser i Katedralen, som vil være fyldt til bristepunktet, mens det vil være mere end svært at bevæge sig rundt i mylderet udenfor. Og på restauranterne vil de alle steder servere Tarta de Santiago til efterret - nogle steder med is. Kagen vil være prydet med en silhuet af et Santiagokors.  Santiagokagen er en mandelkage og næsten lige så gammel som pilgrimsvandringen selv - eller er den ?Her den korte historie: Santiagokagen er ikke fra Midelalderen som nogen måske tror, men kom først til i Spaniens storhedstid i 1500-tallet. I 1000-tallet var Spanien regeret/besat af muslimer, og kun Austurien/Galicien med Oviedo og Santiago i "Spaniens øverste venstre hjørne" var kristent. Via krige gennem 400 år blev Spanien atter domineret af kirker, og med Columbus rejse til Amerika begyndte Spaniens storhedstid, og der blev importeret varer fra hele verden - også fra Levanten (Syrien, Libanon, Israel), der stadig var muslimsk, og blandt disse varer var der mandler. Mandeltræerne begyndte sent at vokse i selve Spanien. I Galicien kendes mandelkagerne først i 1500 tallet, og er første gang beskrevet i 1577 i forbindelse med en fest på Universitetet i Santiago. I begyndelsen var det kun de rige, der havde råd til den slags kager, og mandelkagen blev ligeledes brugt, når universitetsstuderene efter endt eksamen skulle fejres.  Altså ikke en kage for pilgrimmene, men overklassen.

Først i 1838 kom der en offentlig opskrift i en "kogebog" i Santiago, og så blev mandeltærten populær overalt. Og i 1924 - altså for knapt 100 år siden - blev det almindeligt at lave et Santiagokors på tærten/kagen. 

Bliver du lækkersulten ved al den "kagesnak" kan du læse en opskrift, samt ovenstående historie - godt nok på spansk her:

https://es.aleteia.org/2022/07/16/la-tarta-de-santiago-el-dulce-que-va-con-los-peregrinos-del-camino/

Og når du kommer til Santigo med rygsæk kan du købe Santiagokage overalt i middelalderbyen, hvor der uddeleles smagsprøver af venlige sælgere. Men vil du spare lidt penge og sikrer dig en datomærkning på forsiden af kassen, kan der købes Santiagokage i supermarkederne udenfor middelalderbyen - endda oftest på tilbud. Undertegnede tager selv Santiagokager med hjem efter pilgrimstur (forsigtigt båret i en pose med op i flyveren), og den holder sig faktisk frisk i fryseren efter hjemkomsten. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar