onsdag den 23. februar 2022

Saint Jean Pied de Port - er stadig "indgangen" til Caminoen

Napoleonsruten åbner først 1. april. Indtil da kan man gå via Valcarlos.

262 danske Santiagopilgrimme henvendte sig i " Andet Coronaår" i fjor (2021) på pilgrimskontoret i Saint Jean Pied de Port inden turen over Pyrenæerne mod Santiago. Og selvom det er et langt færre antal end før Coronaen, er det en pæn procentdel af de "kun" 20.586, der besøgte pilgrimskontoret i løbet af 2021. Og en endnu større del af 8.841 der i 2021 begyndte deres tur til Santiago i Saint Jean Pied de Port. Mange franskmænd slutter deres pilgrimstur fra Le Puy i Saint Jean Pied de Port, mens pilgrimme fra øvrige nationalioner i stor udstrækning begynder deres tur mod Santiago de Compostela i byen. Og i fjor var det modsat tidligere år (før Coronaen) ikke  i maj, der passerede flest pilgrimme, men i juni (2.425 pilgrimme), juli (3.889), august (4.810) og september (5.852), der  udgjorde en lang højsæson - dog med under halvdelen af det antal pilgrimme, der passede forbi i årerne umiddelbart inden Coronapandemien.

De 262 danske pilgrimme, der besøgte pilgrimskontoret i Saint Jean Pied de Port i fjor, udgør lige knapt 1/3 af de 837 pilgrimme, der i 2021 meldte sig på pilgrimskontoret i Santiago efter endt pilgrimsfærd.

(Her er pilgrimme tidligt forår på vej fra Banegården i Saint Jean Pied de Port til Pilgrimskontoret)

Pilgrimskontoret har netop bekræftet, at de igen holder åbent hele året - altså også denne vinter og her i foråret. Pilgrimme, der står på spring for at tage af sted, skal dog være opmærksom på, at den ene af de to pilgrimsveje fra Saint Jean Pied de Port til Roncesvalles (Rolandsdalen) på den anden side af grænsen til Spanien, nemlig Napoleonsruten, fortsat er lukket indtil 1. april, og efter 1. april kan den lejlighedsvis være lukket, hvis vejret ikke arter sig. Og det kan være temmelig dyrt at gå over, når ruten formelt er lukket. Der gives bøder, ligesom en eventuel redningsaktion skal betales af pilgrimmene selv. MEN ruten over Valcarlos (som undertegnede synes er en smuk tur - langt bedre end sit rygte) er mulig at gå hele året, hvis vejret tillader det.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar