tirsdag den 21. december 2021

Nyt fra Caminoen og velsignet jul

Flere af caminoruterne i Spanien er stadig åbne.  Her op mod jul er der kommet over 100 pilgrimme ind til Santiago daglig. I går blev det til 124. Flertallet går forholdsvis få kilometer (mellem 100 og 200) før de ankommer til katedralen. 

Af novemberstatistikken kan man se, at det fortsat er spanierne selv, der her efter Coronapausen er i langt overtal på Caminoerne. Af de næsten 9.100 pilgrimme, der bad om et compostella i november, var de 55 danske. Næsten 1.400 (ca 15 %) havde gået langt (le Puy 129) Sevilla (87), Irun (139), Saint Jean Pied de Port (877), Roncesvalles (174), og enkelte endnu længere fra.

Der er kommet flere restriktioner, og der meldes nu om "coronapaskontrol" ved den portugisiske grænse - og det uanset om du passerer i bus eller går af Camino Portugues. Formelt gælder kravet også ved passage over bjergene mellem Frankrig og Spanien, men jeg ved ikke, om der er fysisk kontrol. 

Der er stadig maskepligt på herberger og andre overnatningssteder i både Frankrig og Spanien, og nogle steder kræver de også Coronapas. På spisesteder skal man bære maske, indtil maden er serveret. Men følg selv med på nettet. Reglerne ændres jævnligt. Du kan ved at bladre lidt tilbage her på www.jakobsvejen.dk finde diverse vinterovernatningslister ellers prøv www.gronze.com

På pilgrimsruterne i Frankrig og Italien er rigtig mange herberger/overnatningssteder lukket ned, men der skulle efter sigende stadig være få pilgrimme på stierne. 

Undertegnede kan af besøgstallene på www.jakobsvejen.dk se, at interesse her de seneste uger for på dansk at læse om pilgrimsvandring er dalende. Det kan skyldes både corona og årstiden. Så indtil videre vil opdateringer af nyheder være begrænset.  Der har dog været forholdsvis mange læsere/besøgende i efteråret  med samlet over 25.000 besøg i de seneste tre måneder (oktober, november, december) - men langt færre end før Coronaen. Der har været et kraftigt fald i besøgstallet siden adventstiden begyndte. Men efterårsbesøgstallene betyder, at jeg har en ide om, at interessen blandt danskere for at gå pilgrimvandring syd på ikke er helt død. Jeg har derfor pt. en ide om at fortsætte med hjemmesiden efter nytår. Men nu får vi se, hvordan udviklingen bliver.

For undertegnede er det kun blevet til en rigtig pilgrimstur de seneste to år, nemlig her i september-oktober af Camino Frances fra Saint Jean Pied de Port til Santiago, samt lidt bjergvandring på La Gomera en uge i december.  Så hvordan fremtiden tegner sig for undertegnedes pilgrimsliv er pt. temmelig uvist.

Jeg vil nu ønske alle læsere af siden her en velsignet jul med ønsket om, at vi (I og jeg) igen kommer til at tage rygsækken på og gå af Europas kristne pilgrimsstier.
Ingen kommentarer:

Send en kommentar