onsdag den 30. oktober 2019

Syskoreanerne på Caminoen !


Hvorfor går så mange sydkoreanere af Camino Frances til Santiago.?
Det er ved at være vintertid og antallet af sydkoreanere, der ankommer til Saint Jean Pied de Port for at gå af Camino Frances stiger stødt. Inden decembers udgang vil "pilgrimsgaderne" indenfor bymurerne i Saint Jean Pied de Port høre flere sydkoreanske hilsner end franske. Men hvorfor går så mange sydkoreanere til Santiago ? Det kan ikke siges med sikkerhed, men her mit bud på en forklaring.
I løbet af 2004 meldte 18 pilgrimme med sydkoreansk pas sig på pilgrimskontoret i Santiago. En af dem var den sydkoreanske forfatter Kim Nam Hee ( den kvindelige forfatter - der er en mand af samme navn). Efter sin pilgrimsfærd gik hun midlertidig i munkekloster i Rabanal, hvor hun hos benediktinerne færdiggjorde sin bog: En kvinde rejser alene. Den blev udgivet i Sydkorea i 2006 og blev straks en stor succes. På under 10 år steg antallet af sydkoreanske santiagopilgrimme til over 2500, og i fjor (2018) nærmede antallet sig 6.000 pilgrimme, og i vinter december, januar, februar 2018/19 var 1/4 af alle ikke-spanske pilgrimme, sydkoreanere. I marts 2018 fik Kim Nam Hee de spanske journalisters "Aymeric Picaud Awards" pris for sin bog.
Jeg har talt med en del pilgrimme fra Sydkorea på mine pilgrimsvandringer, og de nævner ofte, at de har læst "En kvinde rejser alene", inden de besluttede sig for at gå Camino. Men mange af de sydkoreanske pilgrimme taler faktisk ikke andre sprog end deres eget, så det er langt fra alle sydkoreanere, jeg har kunnet kommunikere med. Jeg har altså ikke noget sikkert motiv for de mange sydkoreanske pilgrimsvandere. Jeg kan alene tale med dem, der kan engelsk (eller enkelte af dem fransk). Men de fortæller mig også, at der er langt flere kristne i Sydkorea end i mange andre asiatiske lande. Ca 1/3 er kristne flest protestanter, men også en del katolikker. Mange af dem, jeg har mødt, har også kristne motiver for deres europæiske pilgrimsfærd.
Den amerikanske yoga-specialist/professor Nancy Frey, der selv gik af Camino Frances i 1994 mener, at de mange sydkoreanere primært går efter at have læst den brasilianske forfatter Paolo Coelhos bog "pilgrimmen" eller set den amerikanske film The way fra 2010 med Martin Sheen og hans søn Emilio Estevez, ligesom hun mener, at nutidens pilgrimme kun sjældent går af kristne religiøse grunde, men primært for at finde "ind i sig selv" - altså på grund af et slags mindfullnes /budistisk motiv. Men hun henviser ikke til nogen forskningsundersøgelse(r) for sine teorier. En stor del af Sydkoreas befolkning bekender sig til budismen, selvom antallet af kristne i landet for længst har overhalet antallet af budister.
Du kan læse Nancy Freys artikel om de sydkoreanske pilgrimme her: https://www.walkingtopresence.com/home/advice/korean-edition-of-pilgrim-stories
Ingen kommentarer:

Send en kommentar