fredag den 25. oktober 2019

Camino de Santiago: La farsa de agosto

"2.000 santiagopilgrimme om dagen er bare for meget" mener den spanske veteranpilgrim Antón Pombo fra www.gronze.com.
En af de mest kendte Santiagopilgrimme i Spanien, jornalisten Antón Pombo, fra pilgrimshjemmesiden www.gronze.com har i en meget ironisk kritisk artikel på www.gronze.com kritiseret dekanen i Katedralen i Santiago for sammen med turistindustrien i Spanien at tænke mere i kvantitet end kvalitet, når Camino de Santiagos popularitet udråbes "som en stor succes". Under overskriften: La farsa de agosto (der næppe behøver nogen oversættelse) stiller Antón Pombo sig mere end kritisk an til de mange glædesudbrud over, at der i august i år kom ca 300 flere pilgrimme end til Santiago dagligt end i august i fjor (2018), og at ankomsten af op mod 2.000 pilgrimme om dagen ikke længere er usædvanligt. I kan læse hele Antón Pombos artikel på www.gronze.com her: https://www.gronze.com/articulos/camino-santiago-farsa-agosto-18956 , hvor Antón Pombo blandt andet omtaler "sejrsbrølene" i Santiago med magthavernes sejrsbrøl i George Orwell's dystre fremtidsroman: 1984.
Antón Pombo mener bl.a. af katedralens uddeling af Compostela'er til pilgrimme, der har gået de sidste 100 km til Santiago er med til at gøre pilgrimsvandring til en farceagtig turistbegivenhed uden reelt indhold. Artiklen ledsages af dette foto fra Sarria ( ca 115 km før Santiago), hvor der hvert år starter op mod 100.000 pilgrimme.
Personlig kommentar: Veteranpilgrimmen Antón Pombo har skrevet nogle - efter min vurdering - fremragende pilgrimsartikler, ligesom han i sine mange informationer hjælper os pilgrimme godt på vej mod Santiago - praktisk, men også med beskrivelser af kirker og pilgrimshistorier langs "Caminoen". Jeg har selv haft fornøjelsen af at følges med ham på pilgrimsvandring, og det var virkelig en glæde. Jeg synes, at han er en meget sympatisk pilgrim med blik for andre pilgrimmes behov.
Men jeg er ikke helt enig med ham i kritikken af de mange pilgrimme fra Sarria. Jeg har ikke gået turen i august, men jeg har også mødt grupper af pilgrimme på de sidste etaper af Camino Frances mellem Sarria og Santiago - ofte spanske menighedsgrupper/ungdomsgrupper med præsten midt i gruppen syngende for på diverse Maria-salmer eller andre pilgrimssange, og jeg har også hørt fra andre pilgrimme - især nordeuropæiske - at de spanske grupper bare var for støjende. jeg er IKKE enig. Jeg synes, at der skal være plads til alle, der vil gå pilgrimsvandring, og jeg synes, at de spanske pilgrimsgrupper med deres smittende humør er en gave til Camino Frances. Jeg vil dog medgive Antón Pombo, at jeg senest, jeg gik Camino Frances, måtte gå i en "bue - ihvert fald mentalt - uden om" nogle typer pilgrimme, der enten var på "bar crawling" af caminoen eller som på diverse herberger opførte sig på en måde, der var alt andet end hensyntagende til andre pilgrimme ( og disse "me first-pilgrimme" er i øvrigt sjældent spaniere). Men alt i alt var det stadig en stor oplevelse for mig at gå af Camino Frances i 2018. Kun en ting kan jeg følge lidt i kritikken, nemlig balladen om Compostelaerne (beviset for veludført pilgrimsvandring), der også fylder meget i debatten på ikke mindst de engelsksprogede hjemmesider, hvor nogle føler sig snydt, hvis de ikke - af forskellige grunde - får et. Drop compostelaerne eller uddel - som før i tiden - et compostela til Alle der besøger Sankt Jakobs grav om det er til fods, i bus, med rolator eller i taxa !

Ingen kommentarer:

Send en kommentar