tirsdag den 30. maj 2017

De "små" Caminoer i Spanien

Spanien har et utal af Caminoer og meldingerne om, hvordan pilgrimslivet er, når der ikke dagligt går pilgrimme på alle etaper, er meget forskelligt.
Listen over pilgrimsveje i Spanien synes næsten endeløs. De "store" ruter med tusindvis af pilgrimme årligt er Camino Frances, Camino Portugues, Camino del Norte, Camino Primitivo, Via de la Plata, Camino Fisterra og i de seneste år Camino Ingles, dernæst kommer forbindelses-caminoerne: Camino Aragones ( forløberen for Camino Frances fra Somportpasset) og Camino Sanabrés ( Der reelt er den sidste del af Via de la Plata). På ovenvævnte Caminoer er man som pilgrim - i hvert fald i forårs, sommer og efterårmånederne - nogenlunde sikker på at kunne finde en seng, være sammen med andre pilgrimme og kunne finde "pilgrimsservice" langs ruten. Men der er - et næsten utal af - andre muligheder for vandring i Spanien af Jakobsveje Lidt længere nede på siden får du lige den samlede liste, men først en enkelt deltaje, som måske kan give nogen lyst til at prøve en af de andre ruter.
El Camino de Levante, der går nogenlunde midt gennem Spanien fra Valancia over Toledo og Avila for at ramme Zamora på Via de la Plata eller måske rettere Camino Sanabrés, er en af disse ruter. På en pilgrimsvandring for nylig mødte jeg en hospitaleros fra Avila ( der ligger kun ca 6 etaper fra Zamora). Avila er en fantastisk middelalderby med en kæmpe mur hele vejen rundt om byen og kendt, fordi en af middelalderens store kvinder, Theresa af Avila virkede i et kloster i byen i kamp mod bl.a. paver og andre topfolk i kirken, før hun fik sin vilje og endte med at blive helgenkåret. Min spanske medpilgrim gik i en T-shirt med en reklame for Camino Avila- Santiago og talte meget varmt om denne rute. Nu har jeg på nettet fundet overnatningtstallene fra et herberg mellem Avila og Zamora, to etaper før Zamora i den lille by, Siete Iglesias de Trabancos. Og noget tyder på, at der faktisk går flere pilgrimme - i hvert fald på den sidste del fra Avila - end jeg umiddelbart havde på fornemmelsen. Herunder overnatningstallene for de seneste 5 år samt de første 5 måneder af 2017.
Albergue municipal of Siete Iglesias de Trabancos:
2012: 128
2013: 131
2014: 119
2015: 128
2016: 132
2017: (46)* ( for i år pr 29. maj 2017)

Om andre af de "små" Caminoer har lige så mange eller få pilgrimme, som her ved jeg desværre ikke, men ovenstående liste tyder på, at et mindre antal pilgrimme er begyndt at søge ud på de "alternative" caminoer i Spanien. Og når jeg læser eller hører begrundelserne er de forbavsende ens. Der er mere ro og tid til refleksion, men også mere asfalt og ind i mellem må man også bruge lidt tid på at finde et overnatningssted, ligesom afmærkningen ikke altid er i top.
Her listen over de pilgrimsruter i Spanien, der burde være afmærket samt give mulighed for at finde en seng undervejs. Du kan studere listen mere detaljeret med etaper og overnatningssteder på http://www.mundicamino.com/:
Camino Aragonés
Camino Castellano-Aragonés
Camino Catalán I
Camino Catalán II
Camino de Fisterra
Camino de Invierno
Camino de la Plata
Camino de Madrid
Camino de San Olav
Camino del Cid Campeador I
Camino del Cid Campeador II
Camino del Estrecho
Camino del Norte
Camino del Sur
Camino del Sureste
Camino desde Castellón
Camino Francés
Camino Gironí
Camino Inglés
Camino Lebaniego
Camino Manchego
Camino Mozárabe
Camino Mozárabe desde Jaén
Camino Mozárabe desde Málaga
Camino Portugués
Camino Primitivo
Camino Sanabrés
El Camino de Levante
Ruta de la Lana I
Ruta de la Lana II
Ruta del Ebro
Ruta del Salvador
Santa Teresa
Vía Augusta

Ingen kommentarer:

Send en kommentar