søndag den 30. juni 2024

Camino Frances: Turen ned til Zubiri !

2. etape af Camino Frances fra Roncesvalles til Zubiri har et par stejle nedstigninger, hvoraf de sidste  3-4 km fra Puerto de Erro direkte ned til middelalderbroen ind til byen er den mest vanskelige. Nu oplyser "Bomberos" ( Brandvæsnet og redningstjenesten i Navarra), at de i går eftermiddag måtte hjælpe en pilgrim med brækket ben ned fra Caminoen på dette stykke. Læs eventuelt her https://www.caminodesantiago.me/community/threads/pilgrim-rescued-near-zubiri-today.87651/ , hvor den også vises billede af redningsaktionen. Stien er på dette stykke meget stenet - ofte løse sten - som betyder, at man skal have balancen i orden.

Undertegnede har gået denne tur efterhånden en hel del gange - gennem snart 30 år  . Og sagt med det samme: Kun to gange har jeg følt ruten - mere end - lidt vanskelig. Da det regnede vildt og voldsomt i april 2018, og da jeg senest i efteråret 2021 gik turen - lige efter genåbningen af Caminoen efter Corona-Pausen. Da jeg var en yngre mand, tænkte jeg overhovedet  ikke over denne nedstigning. Men jeg husker i 2011, hvor jeg fulgtes ned ad stien med en lidt ældre pilgrim, at han var i  problemer; han faldt og slog sig, så han haltede lidt ned. 

Derfor dette til de lidt ældre pilgrimme som undertegnede. Man kan godt komme galt af sted på dette stykke. Især hvis man, som jeg, har fået gamle stive knæ. Og senest jeg gik, var jeg meget glad for min vandrerstok (teleskop). Jeg kan ikke forestille mig yngre pilgrimme i normal form have problemer. Men redningsmandskabet fra Navarra mener altså, at vi pilgrimme skal være ekstra forsigtige her. 

Der er i øvrigt flere steder på diverse Caminoer, hvor jeg nødigt ville gå uden stok, så den er blevet min faste makker på alle ruter. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar