fredag den 14. januar 2022

Er det tid til pilgrimsplanlægning ?

Flere Camino-ruter i Spanien er åbne nu, men intet er som det plejer - før Coronaen!

Jeg kan af spørgsmål her til www.jakobsvejen.dk og af debatten på diverse pilgrimsfora se, at det kribler i mange pilgrimme for at komme af sted med rygsækken, og nu begynder førstegangspilgrimme også at melde sig. Kan man gå Camino nu ?

Svaret er Ja, men..... der er en del af tage hensyn til.

Åbne ruter:

I Spanien er de store (mest benyttede) pilgrimsruter åbne, nemlig Camino Frances og Camino Portugues, og det er muligt at gå fra Portugal eventuelt Porto. I går kom der 58 pilgrimme ind til pilgrimskontoret Santiago, så der er enkelte pilgrimme på stierne denne vinter. Camino Primitivo er lukket - altså store huller i overnatningsmulighederne,  det er tilfældet hver vinter, men flere af de andre ruter har også huller, så det er absolut en god ide at tjekke overnatning uanset, hvilken pilgrimsrute man vælger.

Frankrig og Italien er reelt lukket ned, men det er også set i tidligere vintre. De mest benyttede stier i Frankrig, primært Le Puy-ruten (GR 65), kommer givet i gang i foråret, men det er for tidligt at sige noget om, hvordan det bliver. 

Covid 19: EU har ikke fælles coronarestriktioner, så tjek selv. Men der er maskepligt i Spanien - også udendørs, hvis du møder andre på din vej. Jeg har netop hørt, at politiet i Spanien - også her i vinter - kører langs pilgrimsruter, både for at hjælpe pilgrimmene, sikre mod kriminalitet, men også for venligt at fortælle om maskepligt, hvis pilgrimme skulle glemme det.


(Her et foto fra  min egen tur af Camino France (o'Cebreio 6.10.21)

Planlægning:

Mange førstegangspilgrimme vælger (naturligt nok ) Camino Frances - oftest fra Saint Jean Pied de Port. Napoleonsruten via Lepoeder er lukket til 1. april. Der gives store bøder til dem, der går over, og får en pilgrim brug for hjælp undervejs på Napoleonsruten over Pyrenæerne - hvilket sker ofte om vinteren for dem, der bryder forbudet - skal de selv betale for at blive hentet ned, og det er efter signende temmelig dyrt. Den anden rute over Pyrenæerne via grænsebyen (landsby) Valcarlos er åben. Der er overnatningsmulighed i Valcarlos se www.gronze.com. Efter 1. april kan Napoleonsruten være lukket nogle dage, hvis vejret ikke arter sig (sne, tåge, storm m.m.) Spørg på pilgrimskontoret.  For år tilbage var den lukket, da jeg passerede Pyrenæerne den 10. april.

Mange kommunale herberger har lukket, og efter Coronaen har en større del af pilgrimmene valgt at bo på pension eller andre overnatningssteder med færre på værelset - oftest dobbeltværelse. Det betyder, at der kan være plads på mindre sovesale på private herberg, men ingen dobbelt-eller enkeltværelser ledige. Har netop hørt om en kommende pilgrim, der forsøger at bestille dobbeltværelser på første del af Camino Frances til en tur fra medio april, men som har problemer med at få plads mellem  Pyrenæerne og Pamplona. I Saint Jean Pied de Port er der - i hvert fald indtil videre - stadig en del ledig kapacitet. Da jeg gik i september-oktober i fjor havde mange herberger lige efter Pamplona lukket helt ned.

Og så et personligt råd til dig, der skal over Pyrenæerne for første gang. Turen af Napoleonsruten er altså temmelig anstrengende i et hug.  Jeg har stort set hver gang, jeg har gået Camino Frances -  i de senere år senest i 2018 og i september-oktober 2021 - mødt pilgrimme; også yngre, der gik ned med flaget: Vabler, Inflamation i knæ eller underben, eller andre dårligdomme, fordi de overvurderede deres egen fysik og gik over Napoleonsruten på en dag. Det er en smuk rute, men mit råd er klart: Overnat et stykke oppe af ruten og del første etape i to. Og så ikke mere om det. De fleste gør jo alligevel som de selv vil og fortryder først senere.

Alder: Jeg har for flere år siden  passeret 70 år og går stadig. Men mine knæ og anden fysik er ikke, hvad den har været. Så jeg bruger stok/vandrestav - ikke mindst når det går nedad, og jeg må ofte, hvis nedstigninerne er for stejle, gå en omvej.  Trods det tog jeg Camino Frances i seprtember-oktober i fjor på 28 dage uden nye skader- så det kan altså stadig lade sig gøre. Mit motto for pilgrimsvandring er: Alder ingen hindring, men hvor længe det går, har jeg - heldigvis - ingen anelse om.

Vintervandring uden for Caminoen: Jeg har er på det seneste hørt fra to pilgrimme, der gerne ville gå på La Gomera (samt Tenerife for den enes vedkommende) her i januar. Den ene ville gå fra sted til sted, den anden (et par) ville bo et sted og gå dagture. Begge dele er muligt. Men vandring på Kanarieøerne er generelt temmelig meget op og ned. Så det er er -  uanset hvor dejligt, jeg selv synes det er - ikke at sammenligne med pilgrimsvandring. Jeg har skrevet lidt om det her på siden tidligere. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar