torsdag den 12. oktober 2023

Pilgrimvandring i november ?

Der er væsentlig færre pilgrimme på Caminoerne i Spanien i november end i oktober, og mange herberger er lukkede. 

Er det muligt at gå Camino i november, lyder et spørgsmål, som jeg har svaret på for år tilbage. Meget er ændret siden, men svaret ligner trods det, det tidligere svar

1) Det er reelt kun Camino Frances og delvis Camino Portugues fra Porto, hvor det - efter undertegnedes erfaring - er muligt at finde åbne overnatningssteder med rimelige etaper mellem hver, selvom de øvrige Caminoer får flere og flere åbne steder.  Pr. 1 november vil en af de aktive pilgrimsforeninger igen have en overnatningsliste for Camino Frances fra 1. november til ultimo februar klar. Den opdateres løbende i løbet af vinteren og kan ses på denne adresse:   http://www.aprinca.com/alberguesinvierno/      Men vær opmærksom på, at der kan være huller/længere strækninger , hvor så godt som alt er lukket. Selvom der kommer flere vinteråbningssteder år for år.

2) Napoleonsruten over Pyrenæerne fra Saint Jean Pied de Port til Roncesvalles er lukket fra 1. november til 1. april, så man skal gå ad ruten over Valcarlos (Hvis du begynder i Saint Jean Pied de Port). Valcarlosruten er nu blevet døbt "Vinterruten", selvom det er muligt at gå den hele året.

3) Lidt statistik på antallet af Santiagopilgrimme fra i fjor: Oktober: 51.368; november: 11.283, december: 4.683 - altså et mere end kraftigt fald fra oktober til november og december. MEN,MEN,MEN, da jeg gik ind til Santiago ultimo maj 1997 var der i hele måneden "kun" kommet 1.408 pilgrimme ind - altså væsentlig færre for maj 1997 end for december 2022. Det samlede antal pilgrimme for hele 1997 var 25.179, og ikke en måned i 1997 var i nærheden af antallet på pilgrimme fra november i fjor.

4) Og så til selvfølgelighederne: Vejret er en større modstander med mere regn og blæst samt mulighed sne, lige som der er færre lyse timer, hvor det er lettere at finde vej. Modsat besværlighederne, er der - som regel - tæt kontakt med andre pilgrimme, der oftest hjælper hinanden - både på selve ruten, som på overnatningsstederne. Der findes inkarnerede vinterpilgrimme, som skriver en del på nettet. Led selv !

Ingen kommentarer:

Send en kommentar