onsdag den 2. september 2020

Skal - Skal ikke ? gå camino nu !

September-oktober har de seneste år været den helt store pilgrimssæson for mange danske pilgrimme. Og nu begynder der at komme spørgsmål til www.jakobsvejen.dk, der lyder nogenlunde sådan: Er det en god ide at gå pilgrimsvandring i Spanien i efteråret ?
Jeg bliver jer svar skyldig, men jeg vil gerne oplyse, hvad selv gør, og hvad jeg hører rundt omkring blandt pilgrimme i Europa.
Her lidt baggrund:
Der har tegnet sig et mønster over antallet af pilgrimme over året, som er gået til Santiago siden årtusindskiftet:
a) Det samlede antal er steget kraftigt.
b) Der går flest i juli-august. MEN det er primært spaniere, der for de fleste vedkommende alene tager de sidste ca 100 km før Santiago.
c) Ikke-spaniere går primært længere. Og her går europæerne (tyskere, italienere, franskmænd, polakker, irere, briter, bennelux, samt skandinaver) primært i slutapril-maj, samt i september-oktober. I de seneste år er antallet af Sydkoreanere (der går om vinteren), samt amerikanere (USA) eksploderet. Sydamerikanerne har fordelt sig over både forår, sommer og efterår.
Derfor følgende:
1)I dette forår har caminoen (samtlige ruter i Spanien) reelt været lukket helt ned, selvom der har gået enkelte med rygsæk.
2) I juli og august er der kommet mellem fra få hundrede op til 500-600 pilgrimme ind daglig,. men over 80 procent har været spaniere ( og heraf primært spanske pilgrimsgrupper, der alene går de sidste ca 100 km før Santiago). Den spanske hjemmeside www.gronze.com melder om mange herberger med meget få pilgrimme, samt prisstigninger, læs eventuelt: https://www.gronze.com/articulos/ha-provocado-covid-una-subida-precios-en-camino-santiago-20639 fra den 27 august, hvor den spanske pilgrimsveteran og journalist, Anton Pombo, giver sit syn overnatningssituationen.
3)Her primo september er antallet af dagligt ankomne santiagopilgrimme faldet til mellem 200 og 300, og min påstand vil være, at det vil falde yderligere i de nærmeste dage efterhånden som ferien i Spanien ebber ud. Hvad det får af betydning for åbne/lukkede herberg har jeg ingen fornemmelse af.
4) Den engelsksprogede pilgrimshjemmeside https://www.caminodesantiago.me/ med hjemsted i Santiago har direkte opfordret kommende pilgrimme til at blive væk fra caminoen i år på grund af de mange restriktioner, samt risiko for smittespredning. Anbefalingen er blevet modtaget meget forskelligt - ikke mindst er nogen af de private herbergsejere, der lever af caminoen kede af det.
5) Meldingerne fra Frankrig og Italien har den seneste tid set lidt anderledes ud.
Frankrig: Der har - især på Le Puy-ruten - været meldt om en del pilgrimme denne sommer - primært franskmænd. Men nu er smittetallet begyndt at stige igen, så hvordan det ser ud lige nu, ved jeg faktisk ikke.
Italien: Her går der i forvejen væsentlig færre pilgrimme end i Frankrig, Portugal og ikke mindst Spanien, men jeg har fået meldinger om pilgrimme på Via Francigena og La Via di Francisco. Men efter at smittetallene så småt er begyndt at stige i Lazio (Rom) ved jeg ikke, hvordan det ser ud.
Min egen konklusion:
Jeg ville i foråret, april-maj, have gået fra Lourdes over Somportpasset videre af Camino Aragones og Camino Frances. Den plan opgav jeg hurtigt og kom ingen steder.
Dernæst havde jeg en ide om at gå af La Via de Francisco i september-oktober. Den ide er droppet.
Lige nu pynser jeg på - måske - lidt senere i september at tage toget til München og gå af Münchner Jakobsweg 11-12 dage og så tage toget retur. Men det er kun måske. Togbilletten bliver købt i sidste øjeblik, hvis jeg overhovedet kommer af sted. 10-12 timers togtur med maske på, før jeg overhovedet kommer på stien, lyder ikke ligefrem tillokkende.
Hvis smittefaren, restriktionerne, lukkede kirker og klostre, samt lukkede herberg undervejs gør pilgrimsvandringen til et slalomløb synes jeg ikke, at det er givende at spænde rygsækken. Ligesom jeg vil blive meget ulykkelig, hvis jeg selv skulle blive årsag til spredning af smitte, fordi jeg absolut vil af sted.
Jeg håber, at ovenstående kan bruges i spørgernes overvejelser. Jeg kan ikke komme det nærmere.

1 kommentar:

  1. Det er en undelig tid. Ikke kom jeg på vandring i mars måned som planlagt og ikke nå i oktober. Jeg har vanligvis to langvandringer i året. Heldigvis har jeg i sommer nådd Nidaros via den nye kystleden i Norge. Men jeg lengter til Italien.

    SvarSlet